Geneesmiddelen & drogisterijen

Hoe kan je medicijnen bekomen in Italië?

Geneesmiddelen & drogisterijen

Voorgeschreven medicijnen (medicine) kan je halen bij een apotheker (farmacia). Een apotheker kan men herkennen aan het logo met het rode of groene kruis op een witte achtergrond.

De meeste apothekers zijn open van 8u30 tot 12u30 en van 15u30 tot 19u30. Er is één apotheker in al de regio's die laat open is (of 24u in de grote steden) voor het verschaffen van medicatie bij noodgevallen (het uurrooster kan men zien op de deur van de apotheker en in de lokale kranten). Na middernacht kan het zijn dat je dient aan te bellen om de apotheker op te roepen.

Apothekers worden privé beheerd in Italië. Vaak draagt de ene generatie dit over op de andere binnen dezelfde familie en is het aantal beperkt. Er zijn geen apotheekketens zoals in Groot-Britannië en in de Verenigde Staten.

De prijzen van medicatie worden niet onder controle gehouden door de regering en variëren aanzienlijk volgens het merk. Vele medicijnen in Italië zijn beschikbaar zonder voorschrift, die er wel één vereisen in andere steden.

Pillen (pillole) worden het meest voorgeschreven door dokters. Ook worden de volgende zaken regelmatig voorgeschreven zoals injecties (iniezioni), zetpillen (supposta) of poeders (polveri). Sommige medicijnen, vb. vitaminen en hoestsiroop kunnen heel duur zijn. Als je geregistreerd bent bij de sociale zekerheid betaal je een deel van kost van de medicijnen (gekend als the ticket) volgens hun groep, als volgt:

Groep

Omvat

Betaalde percentage

A

Insuline, bepaalde pijnstillers (geen aspirines), antibiotica, cortisone, zweerbehandelingen & oogdrupjes

10

B

Hormonale behandelingen, antacidum & anti-opruiende medicijnen

50

C

Aspirines, keel tabletjes, vitamines, spoelmiddelen & dermatologische zalfjes

100

Om de medicatiekosten van groep A en B te betalen moet je een voorschrift hebben van de dokter. Senioren met een jaarlijksinkomen dat lager is dan 37000 euro, kinderen onder de 6 jaar en mensen met een chronische ziekte betalen maximaal 3,50 euro voor groep A en B. Men moet de volledige kost betalen voor de gehele klasse C en de niet-voorgeschreven geneesmiddelen.

Sommige geneesmiddelen kosten minder dan de ticketprijs. In dit geval kan je geld besparen door ze te kopen zonder voorschrift! Als je een kleine hoeveelheid medicijnen nodig hebt kan je dokter ze gratis meegeven. Bepaalde medicijnen kan je meermalig aankopen (vb. binnen een periode van 3 maanden) zonder dat je een ander voorschrift nodig hebt.

Italiaanse dokters schrijven regelmatig homeopathische middelen voor. Deze zijn heel populair in Italië en alle apothekers (sommige specialiseren zich in homeopathie) hebben ze in voorraad (kijk naar het groene homeopathische logo). Het woord droga betekent illegale drugs (narcotics).

Italiaanse apothekers hebben een kleinere voorraad medicijnen dan in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. De producten zijn meestal medisch gerelateerd, hoewel sommige cosmetica (gewoonlijk huidcrèmes), toiletartikelen, gezonde- en diabetische voedingswaren en orthopedische middelen verkocht worden. Apothekers verkopen ook brillen en anderen kunnen eenvoudige testen uitvoeren (vb. bloedtesten). Men consulteert vaker apothekers voor kleinere kwaaltjes en vele Italianen gebruiken ze als hun lokale kliniek (vaak om de lange wachtrij bij de dokter te vermijden).

Drogisterijen (erboristerie) verkopen kruidproducten en alternatieve medicijnen. Deze shops kan men terugvinden in vele steden. Ook zijn er winkels gekend als negozi sanitari, gespecialiseerd in het verkopen van orthopedisch medisch materiaal. Zij hebben een grote variëteit aan producten voor gehandicapten zoals rolstoelen, badmeubelen, protheses, knie- en armbeschermers, orthopedische schoenen. Alle kosten tot 36 euro worden betaald door de sociale zekerheid op voorwaarde dat je klinisch behandeld wordt.

Als je Italië bezoekt en je neemt regelmatig medicijnen kun je aan je dokter vragen naar de generieke naam, aangezien de merknamen van medicijnen variëren van land tot land. Als je medicatie wilt kopen in je thuisland die je voorgeschreven werd in het buitenland, heb je een voorschrift nodig met de handelsnaam van de dokter, de naam van de producent, de chemische naam en de dosis. De meeste geneesmiddelen hebben een equivalent in Italië. Toch is moeilijk om bepaalde merken te verkrijgen.

Men kan ook medicijnen laten opsturen van het buitenland. Hiervoor dient men geen importtaks noch BTW te betalen. Als je voor een korte periode naar Italië komt moet je genoeg medicatie meebrengen. Neem ook je favoriate niet-voorgeschreven medicijnen mee (vb. aspirines, geneesmiddelen voor een verkoudheid over griep, lotions, etc). Deze zijn mogelijk moeilijk te verkrijgen in Italië en meestal duurder.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: