Seizoensarbeid

Soorten seizoensjobs in Italië

Seizoensarbeid

Seizoensjobs (lavoro stagionale) zijn er genoeg doorheen het jaar in Italië, vooral in de toeristische sector.

In de winter of gedurende de zomer kan men vele jobs uitoefenen, van mei tot september en van december tot april. Sommige jobs duren slechts een aantal weken. Men moet de Italiaanse taal beheersen maar deze vereiste hoort bij slechtbetaalde jobs. Nochtans is kennis van de Italiaanse taal belangrijker dan ervaring en kwalificaties (hoewel vlotheid in het Italiaans je niet een goedbetaalde job garandeert).

Seizoensarbeid komt meestal voor in de horeca, reisagentschappen, jobs in ski resorts, sportlessen, bars en clubs, fruitpluk en de bouwsector. Als je geen Europeaan bent zou je best nagaan of je mag werken in Italië vooraleer je plannen maakt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een visum nodig hebt. Ga dit op voorhand na bij de Italiaanse ambassade of het consulaat in je thuisland. Buitenlandse studenten in Italië kunnen een vergunning voor tijdelijke arbeid (autorizzazione di lavoro provvisoria) krijgen, voor parttime-werk gedurende de zomer-en schoolvakanties. Hieronder wordt er een opsomming weergegeven van de belangrijkste seizoensjobs in Italië

Vakantie animator

De taken van deze job houden in: groepen toeristen begeleiden van en naar de luchthaven, excursies en sociale evenementen organiseren, zorgen voor skipassen en de huur van materiaal. Je takenpakket is over het algemeen veelomvattend.

Deze job is veeleisend en hard. Uithoudingsvermogen is hierbij een belangrijke kwaliteit aangezien je moet omgaan met veel chaos. De nodige vereisten omvatten de mogelijkheid om spontaan vragen te kunnen beantwoorden (vaak in verschillende talen), kalm blijven bij piekmomenten en vooral zin voor humor hebben. Zaken zoals gestrande passagiers, ticketten, paspoorten en slecht humeurs kunnen elke dag voorkomen. Door deze job uit te oefenen kan je je leiderschapsvaardigheden verbeteren. Bovendien wordt het goed betaald en je krijgt vaak fooi van klanten.

Sommige bedrijven werken zowel in de zomer als in de winter in Italië. Werknemers moeten wel goed Italiaans kunnen. Animatoren kan men ook vragen voor zomerkampen, die georganiseerd worden door zowel volwassenen als kinderen. De belangrijkste werkgevers zijn: Alpitour Italia , Viale Maino, 42, 20129 Milan, Club Med , Francorosso International  en Valtur .

Hotels & Catering

Hotels en restaurants zijn de grootste werkgevers voor seizoenswerkers, van hotel managers tot keukenhulp. Deze jobs zijn het hele jaar door beschikbaar. Ervaring, kwalificaties en vlot Italiaans spreken zijn vereist voor de beste en hoogst betaalde jobs. Toch zijn er ook veel jobs voor ongetrainde en onervaren personen.

Het kan een dure ervaring zijn als je de accommodatie en je maaltijden zelf moet betalen. Zorg ervoor dat je salaris voldoende is om je accommodatie, eten en andere uitgaven te bekostigen. Zorg er ook voor dat je nog wat kunt sparen. De beste manier om werk te vinden is een hotelketen te contacteren, bij voorkeur 6 maand voor je het werk aanvangt.

Fruitpluk

Bezoek het lokale informatiecentrum, zij geven je info over boerderijen in de omgeving die opzoek zijn naar tijdelijke werkkrachten voor het oogstseizoen. Lokale aanwervingsbureaus (uffici di collocamento) en landbouworganisaties (Sezione Circoscrizionale per l’Impiego Collocamento in Agricola/SCICA) kunnen je ook hulp bieden, hoewel het beter is om onmiddellijk contact op te nemen met de boerderijen.

Voor de accommodatie zal je waarschijnlijk zelf moeten instaan en studenten kamperen wanneer ze werken. Je krijgt een stukloon (lavoro a cottimo), hoe meer je plukt, hoe meer je verdient.

Één van de populairse vakantiejobs in Italië is de druivenpluk, hoewel dit saai en slechtbetaald is. Ook moet je een zware fysieke inspanning doen maar toch vinden jongeren dit een toffe job. Er komen wel heel wat risico's erbij kijken zoals insectenbeten, gesneden worden door de snoeischaar, uitslag op je armen en benen door de chemische sprays en rugpijn van je de hele dag te moeten bukken.

De accommodatie en kookfaciliteiten kunnen zeer primitief zijn, en de kost van voedsen en accommodatie wordt meestal van je loon afgetrokken. De belangrijkste gebieden van de druivenpluk zijn: Emilia Romagna, Lazio, Marche, Piedmont, Puglia, Trentino, Tuscany en Veneto. De oogst (vendemmia) vindt plaats in september of oktober.

Ski resorts

Een seizoensjob in een Italiaanse ski resort kan leuk en zeer bevredigend zijn. Het is goed voor je conditie, je verbetert je Italiaans, je maakt nieuwe vrienden en je kan wat geld sparen.

Hoewel winterarbeid een werkvakantie voor jou is (met veel skiën en weinig werk), is het voor je baas juist het omgekeerde!

Ski resorts hebben nood aan een heel team tijdelijke werkers om de toeristen bij te staan. Een variëteit aan andere jobs is beschikbaar, inclusief animatoren, chalet meisjes, ski techniekers, ski leraaras en gidsen. Hoe beter de job betaalt, hoe langere uren men moet werken en hoe minder er tijd is om te skiën. Werknemers hebben gewoonlijk recht op kortingen bij hun skipas.

Een goed boek voor geïnteresseerden in een job in een ski restor is Working in Ski Resorts – Europa, door Victoria Pybus & Charles James (Vakantiewerk).

Sportleraars

Er is een nood aan sportleraars voor verschillende sporten: badminton, kanovaren, duiken, golf, turnen, zeilvliegsport, paardrijden, bergbeklimmen, parachute springen, bergbeklimmen, zeilen, squash, watersporten, zwemmen, tennis en windsurfen. Welke ook de sport is, ergens wordt ze beoefend in Italië. De meeste jobs zijn beschikbaar in de zomermaanden. Als je goed bent in wintersporten en je wilt lesgeven kan je Italiaanse ski resorts contacteren. Ski leraars en gidsen zouden ook contact moeten opnemen met de reisorganisatoren, luxe hotels en de winkels die ski's verhuren.

Het best begin je al te solliciteren in mei. Interviews vinden meestal plaats begin september tot begin november. Geschikte kandidaten krijgen de job midden december. Als je vergeet te solliciteren in mei, probeer nog steeds aangezien vele kandidaten nog op de laatste minuut wegvallen.

Boeken

Voor de geïnteresseerden in vakantiejobs zijn er vele boeken zoals: Summer Jobs Abroad van David Woodworth en Work Your Way Around the World van Susan Griffith (beiden gepubliceerd door Vacation Work). A Year Off, A Year On werd gepubliceerd door CRAC Learning Materials, Hobson Publishing plc , Bateman Street, Cambridge CB2 1LZ, UK.

Als je een sportleraar, skileraar, gids, animator bent of je bent verantwoordelijk voor groepen mensen of kinderen, moet je ervoor zorgen dat je geen illegale job uitoefent zonder contract. Je bent niet verzekerd mocht je er iets overkomen. Denk eraan dat seizoensarbeiders weinig rechten en nauwelijks wettelijke bescherming hebben in Italië. Men kan je gelijk wanneer ontslaan zonder vergoeding.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: