Zoektocht naar werk

Hoe zoek je naar werk in Italië?

Zoektocht naar werk

De volgende bronnen komen kijken bij het zoeken naar werk:

Kranten

De meeste nationale, regionale en lokale kranten hebben een sectie met openstaande vacatures (Offerte di Lavoro or Offerte di Collaborazione) op bepaalde dagen in de week. Het Milaanse dagblad, Corriere della Sera , publiceert een Corriere Lavoro, een jobsectie op vrijdag en de financiële krant, Il Sole 24 Ore, publiceert Cerco Lavoro – Giovani op maandag voor afgestudeerden aan de hogeschool en publiceert bovendien een Lavoro & Carriere supplement.

Er zijn ook gespecialiseerde lokale en nationale kranten voor werkzoekers zoals Il Posto (de job) en Il Concorso (met een opsomming van burgerlijke diensten en jobs bij de lokale overheid) in Napels, Trova Lavoro en Bollettino Del Lavoro , een maandelijkse uigave die men kan verkrijgen bij kantoren en bibliotheken. Men kan ook vacatures vinden in industriële- en handelskranten en tijdschriften. Je kan het ook vragen ook de lokale bevolking.

De belangrijkste kranten en tijdschriften hebben websites met gratis vacatures. In bibliotheken, bars en café kan men lokale en nationale kranten vinden. Je moet ze dus niet altijd aankopen. Men kan Italiaanse kranten ook in het buitenland vinden bij internationale nieuwsagentschappen, handels- en commerciële centra, expat-organisaties en clubs (hoewel ze niet altijd een jobsectie hebben)

De meeste beroeps- en handelsorganisaties publiceren kranten met jobaanbiedingen (vb. Benn’s Media Directory Europe). In Engelstalige kranten kan men ook vacatures vinden, inclusief de International Herald Tribune, Wall Street Journal Europe, Wanted in Rome en andere lokale uitgaven.

Je kan ook een advertentie plaatsen, voor de omgeving waar je wilt werken, in de vacature sectie van een lokale krant in Italië. Als je lid bent van een erkend beroep zou je een advertentie kunnen plaatsen in een krant of tijdschrift in jouw vakgebied. Je kan het best een advertentie plaatsen midden de week en het best vermijd je ook de zomerperiode en andere vakanties.

Tewerkstellingskantoren

Bezoek lokale rekruteringskantoren (uffici di collocamento) in Italië (zie het deeltje over Employment Agencies ). Openstaande vacatures omvatten eerder niet-professionele, half-bewame en onbekwame jobs, vooral in de industrie, kleinhandel en catering.

Informatiecentra en bibliotheken

Je kan naar lokale infocentra (informagiovani) gaan voor jobinfo, het zoeken naar een job, onderwijs en training. Meer info kan je vinden op hun website . Bibliotheken hebben ook nuttige informatie voor mensen die opzoek zijn naar een job, hoewel ze niet specifiek advies en hulp geven voor de werklozen, zoals sommige in andere landen.

Rekruteringskantoren

Je kan een rekruteringskantoor raadplegen die werk zoeken binnen zowel Italiaanse bedrijven en buitenlandse bedrijven in Italië. Deze kantoren helpen bij het aanwerven van stafleden en vele hebben wereldwijd kantoren, zelfs in belangrijke Italiaanse steden (zie het deeltje over Employment Agencies ). Sommige Italiaanse agentschappen hebben enkel vacatures voor Italianen, Europeanen of buitenlanders met een verblijfsvergunning.

Kamers van Koophandel

Buitenlandse kamers van koophandel (camera di commercio) in Italië hebben info over hun lidbedrijven (of met dochterondernemingen) in Italië. Britten kunnen zich lid maken van de British chamber of commerce in Italy , Via Dante, 12, 20121 Milan (Tel. 02-877 798 or 8056 094). De prijzen liggen tussen 140 en 1200 euro en leden genieten van veel voordelen. Bij de Italiaanse kamers van koophandel in het buitenland kan men ook nuttige informatie vinden, zoals de Euro Info Centres (EIC) in de hoofdsteden van de Europese landen. Infoimprese  is een nuttig website van Italiaanse kamers van koophandel en beschikt over vele bedrijfsinfo.

Internet

Het internet geeft toegang tot honderden jobzoekers, inclusief bedrijfswebstek, rekruteringskantoren op Internet  en vacatures in kranten (je kan gebruik maken van de zoekmachine om ze te vinden).

Spontane sollicitaties

Je kan schriftelijk solliciteren bij Amerikaanse, Britse en andere multinationals met kantoren of dochterondernemingen in Italië.

Italiaanse bedrijven bieden producten en diensten aan. Adressen kan men vinden in Italiaanse bibliotheken en de Italiaanse kamer van koophandel in het buitenland.

Een spontane sollicitatie doen kan een uitdaging vormen. Het kan echter meer succes hebben dan het beantwoorden van vacatures, aangezien er geen andere kandidaten zijn voor de job. Sommige bedrijven werven werknemers aan aan de hand van spontante sollicitaties. Wanneer je dit doet, richt je brief aan de persoonlijke manager en stuur ook je CV (in het Italiaans), en kopies van referenties en kwalificaties. Stel een persoonlijk gesprek voor en geef een tijdstip op.

Pas je brief aan naar het bedrijf en laat hem vertalen als je niet goed Italiaans kan. Sommige Italiaanse bedrijven vereisen een handgeschreven brief en kunnen ze voorleggen aan grafologen. Het insluiten van een internationale antwoordcoupon kan meer reacties teweeg brengen wanneer je de brief schrijft in het buitenland.

Netwerken

Dit is het contact leggen met partners om over zaken te spreken. Het is nuttig in Italië aangezien mensen persoonlijk contact gebruiken voor van het vinden van werk of accommodatie. Een persoonlijke aanbeveling (raccomandati) is de beste manier om werk te vinden in Italië. Bij het zoeken naar werk in Italië gaat het erom wie je kent i.p.v. wat je kent.

De meeste buitenlanders hebben het moeilijk bij het contact leggen met Italianen en wenden zich daarom to expat-gemeenschappen, vooral in Rome en Milaan. Als je al in Italië bent kan je lokale expat-clubs bezoeken, keren, gemeenschappen en professionele organisaties. Vergeet tenslotte niet om te vragen aan je vrienden en kennissen in Italië of ze een werkgever kennen die opzoek is naar een werknemers met ervaring en kwalificaties.

Persoonlijke aanvragen

De beste manier om een job te bekomen is persoonlijk gaan solliciteren. Succes is vaak een kwestie van op de juiste plaats zijn en op het juiste tijdstip. Vele bedrijven adverteren helemaal niet, maar doen aanwervingen via hun werknemers. Winkels en supermarkten hangen bordjes uit op hun ramen of hebben bordjes waar werkgevers kunnen op adverteren, hoewel deze advertenties meestal voor parttime werk zijn.

Je vermeld best je naam, adres en toekomstige werkgever en indien mogelijk een telefoonnummer waar je op bereikbaar bent. Dit doe je wanneer er een job mogelijk vrijkomt. Laat niet alleen je vrienden, familie en kennissen weten dat je op zoek bent naar werk, maar ook andere personen waarmee je in contact komt en die je mogelijk kunnen helpen. Je doorzettingsvermogen kan je succes opleveren door te:

  • informeren bij toekomstige werkgevers;
  • advertentiebordjes lezen;
  • in lokale kranten zoeken;
  • infoborden lezen in grote bedrijven, shopping centra, ambassades, clubs, sport centra en nieuwsagentschappen;
  • informeren bij andere buitenlandse werkers

Wanneer je een job laat staan in Italië kan je best vragen naar een geschreven referentie (dit wordt niet automatisch overhandigd), vooral wanneer je verder wilt zoeken naar werk in Italië of als je denkt dat je werkervaring je zal helpen bij het vinden van werk in een ander land.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: