Arbeidsvoorwaarden

Wat kun je van een baan in Oostenrijk verwachten

Arbeidsvoorwaarden

Oostenrijk heeft een vrij traditionele werkomgeving met weinig kritiek vanuit werknemers. De zekerheid hangt af van het type contract.

Oostenrijk heeft strikte wetten op het gebied van de bescherming van werknemers, sommige dateren uit 1950. Sommige wetten zijn verandert om deze aan te passen aan de concurrerende omgeving, algemene werkvoorwaarden zijn heel erg positief.

Werkuren

Een standaard werkdag is 8 uur, vijf dagen per week. Extra uren worden uitbetaald. Oostenrijkers gaan vaak vroeg naar het werk om zo vroeg mogelijk te kunnen stoppen, werknemers die om 7 uur ´s ochtends beginnen en werknemers in hogere functies ongeveer om 8 uur ´s ochtends.

Vakantie

Elk jaar heb je recht op 25 dagen betaalde vakantie. In sommige gevallen krijg je meer dagen (ziek kind thuis, net ingetrokken huis).

Ziekte en verzekering

Wanneer je ziek wordt dan moet het bedrijf je blijven uitbetalen. Normaal gesproken kun je zonder problemen de eerste dag thuisblijven. Na deze dag moet je een doktersverklaring hebben. In geval van een langere periode van ziekte krijg je geld van de verzekeringsmaatschappij. Een verzekering is verplicht in Oostenrijk en dit wordt meestal van je salaris afgetrokken. Ook als een freelancer ben je verplicht een verzekering af te sluiten.

Door de toenemende concurrentie op de arbeidsmarkt geven bedrijven voorkeur om mensen in dienst te nemen op een contractuele basis. Hierdoor raak je bepaalde privileges kwijt maar krijg je er een hoger salaris voor terug.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: