Sollicitatie

Hoe solliciteer je op de juist manier naar een baan in Oostenrijk

Sollicitatie

Jouw sollicitatie is van groot belang in het proces een baan te vinden. Een professionele sollicitatie kan uiteindelijk leiden tot een persoonlijk gesprek, wat de volgende stap is in dit proces.

Een complete sollicitatie houdt het volgende in:

  • Vacature
  • CV (Curriculum Vitae)
  • paspoortfoto
  • Certificaten van vorige activiteiten en/of werkgevers
  • Certificaten van verdere opleidingen en trainingen
  • Een motivatiebrief

Wanneer je solliciteert voor een baan in Oostenrijk of voor een Oostenrijkse firma, dan moet je brief in het Duits worden geschreven. In deze brief moet je duidelijk beschrijven waarom jij de beste kandidaat bent voor deze baan. Overdrijf niet, houd je aan de feiten en geef aan welke ervaringen en eigenschappen je hebt.

Je brief mag niet langer zijn dan een A4. Maak de brief duidelijk en blijf gefocust.

Probeer je brief te relateren aan het bedrijf of de positie waarna je solliciteert. Gebruik bijvoorbeeld: „Ich würde gerne in einem Unternehmen arbeiten, in dem ich meine Kenntnisse einsetzen kann und…“ Probeer zoveel mogelijk informatie van de website van het bedrijf te halen.

Curriculum vitae

Begin met je persoonlijke details - persönlichen Daten-, wanneer je een goede printer hebt plak dan een professionele foto van jezelf aan de rechter bovenkant.

De volgorde van je CV (lebenslauf) moet in een tabelvorm, som je onderwijs en carrièrepad op in chronologische volgorde. Noem je ervaringen en eigenschappen.

De volgende sectie zijn de speciale vaardigheden -besondere Kenntnisse- zoals rijbewijs, talenkennis, kennis van dataprocessen etc.

Aan het einde van je sollicitatiebrief schrijf je de datum en je handtekening.

Sommige bedrijven werken met een invul programma voor sollicitatiebrieven, deze zien er professioneel uit en kunnen uiteindelijk in je voordeel werken wanneer je deze per mail verstuurd. Maar er zijn nog steeds veel bedrijven die voorkeur hebben voor de ouderwetse brief.

Het sollicitatie gesprek

Wanneer het bedrijf geïnteresseerd is in jou word je uitgenodigd voor een gesprek.

Verwacht het gesprek in het Duits, dus zodra je je niet op je gemak voelt in deze taal oefen dan goed voordat je gesprek plaatsvindt.

Het is heel erg belangrijk dat je punctueel bent, dus kom niet te laat! Oostenrijkers houden van punctualiteit. Ben zelfverzekerd en vriendelijk. Er is een informele dresscode. Mannen moet kostuums dragen! Spijkerbroeken worden niet gewaardeerd. Het is de bedoeling dat je je kleedt na de positie je solliciteert. Mentale voorbereiding is zeer belangrijk voor het gesprek. Probeer zoveel mogelijk vragen te bedenken die eventueel ter sprake komen, op deze vragen kun je je dan goed voorbereiden om een zo goed mogelijke indruk achter te laten. Maar houd je aan de feiten.

Veel succes!

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: