Naar welke banen moet je kijken

Werkmogelijkheden op de Oostenrijkse arbeidsmarkt

Naar welke banen moet je kijken

Je kunt bijna elk type baan vinden in de Oostenrijkse arbeidsmarkt. Maar sommige industrieën hebben meer vraag, daarom is het makkelijker om werk hier te krijgen.

Oostenrijk is langzaam aan het veranderen naar een meer dienstverlenende arbeidsmarkt zoals zware industrie en traditionele gebieden zoals de mijnen en bosbouw. De publieke sector vermindert de uitgaven elk jaar en ook ziekenhuizen en andere medische instituties hebben zware tijden op economisch gebied. Gelukkig compenseren nieuwe banen in de dienstverlenende sector, marketing en in de informatie technologische sector voor ander verloren banen. Oostenrijk ondersteunt ondernemers, daarom is het vrij gemakkelijk een eigen bedrijf te starten in Oostenrijk.

Toerisme

Wanneer je snel een baan zoekt en alleen voor een aantal maanden, dan is de toeristische sector goed voor nieuwe mogelijkheden. Het verschil hier met andere sectoren is dat de toeristische sector vooral te vinden is op het platteland en skigebieden in Oostenrijk. Buitenlanders met goede talenkennis zijn van harte welkom. Het platteland in Oostenrijk met de meeste toeristische trekpleisters zijn Carinthia (Kärnten), Tyrol (Tirol), Salzburg, Styria (Steiermark) en natuurlijk Wenen. De beste manier om een baan te zoeken is lokaal. Het arbeidsbureau (AMS) kan je ook van dienst zijn omdat zij over een lijst van beschikbare banen beschikken vaak speciaal gericht op de toeristische sector. Contracten zijn vaak wel voor een bepaalde tijd (een paar maanden), de vraag is vaak in het hoogseizoen in de zomer (behalve de skioorden) en laagseizoen in de winter.

Stages

Zoals gewoonlijk is het moeilijk binnen een bedrijf te komen. Stages zijn een goede en vrij gangbare manier in Oostenrijk om een vast contract te krijgen. Het nadeel van stages is het lage salaris, soms zo laag dat je bijna niet kunt rondkomen. Op het moment dat mensen van het bedrijf weten wie je bent en waar je kwaliteiten liggen kun je proberen de stage te veranderen naar een vaste baan. Stages worden vaak aangeboden door grote bedrijven op hun website. Probeer zo vroeg mogelijk te solliciteren, omdat deadlines vaak een half jaar voor de stage zijn.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: