Hoe zoek je naar een baan

Waar moet je kijken en hoe moet je solliciteren

Hoe zoek je naar een baan

Er zijn verschillende wegen om uit te zoeken hoe je het beste kunt solliciteren: kranten, internet, uitzendbureaus, vrienden en familie. Een goede gecombineerde manier van bruikbare kanalen kunnen je helpen snel een baan te vinden.

We raden je aan om alle beschikbare media te gebruiken voor het vinden van een baan. Door kranten en internet door te spitten krijg je snel een overzicht van alle beschikbare vacatures op de arbeidsmarkt. Zodra je een goed overzicht hebt probeer dan zoveel mogelijk persoonlijke contacten te gebruiken om je sollicitatie te steunen. In deze sectie hebben we alle bruikbare informatie verzamelt om de kansen voor vacatures zo groot mogelijk te maken.

Het Oostenrijkse arbeidsbureau (AMS)

De AMS (Arbeitsmarktservice) is een overheidsinstantie die werkloze mensen helpt weer aan een baan te helpen. Bedrijven plaatsen openstaande vacatures op de website van AMS en krijgen sollicitaties via deze vacaturebank. Om je CV en profiel doorgestuurd te krijgen naar hun systeem moet je je officieel registreren als een werkloze in Oostenrijk. Als je een EU inwoner bent en je bent als werkloos geregistreerd in je eigen land, dan mag je gebruik maken van de diensten van AMS om zo een baan te vinden in Oostenrijk.

Een baan zoeken via het internet

Via het internet zoeken is snel, makkelijk en goedkoop. Er zijn veel verschillen vacaturebanken op het internet waar via verschillende categorieën, jouw kwalificaties en voorkeuren kunt zoeken naar openstaande vacatures. Bijna alle vacaturebanken in Oostenrijk zijn alleen beschikbaar in het Duits! Dus zorg dat je Duits weer op niveau is of schakel een vriend(in) in om je te helpen met deze zoektocht.

Hoe weet je nou welke internetsite de beste is? Geen probleem, wij hebben een korte lijst samengesteld met de meest populaire vacaturebanken:

  • www.jobpilot.at  Een van de meest bezochte vacature banken in Oostenrijk. Je kunt je registreren en elke week openstaande vacatures ontvangen die overeenkomen met jouw profiel. Jobpilot is zeer aan te raden en heeft veel mensen geholpen aan een nieuwe baan. Duizenden vacatures zijn beschikbaar.
  • www.derstandard.at/stellenmarkt  Dit is de algemene vacaturebank van de krant Der Standard. Deze vacaturebank biedt een goede zoekmachine aan met de mogelijkheid om uw zoekopdracht te detailleren voor specifieke districten en banen (stage, voltijd, deeltijd). Deze vacaturebank bezit 1000-2000 vacatures.
  • www.demarkt.at  is een portal voor banen, auto’s en woningen. Het bezit duizenden aanbiedingen en is ook de vacaturebank voor de Oostenrijkse krant Kleine Zeitung. Veel advertenties zijn van agentschappen.
  • www.ams.or.at  Dit is de officiële website van het Oostenrijkse arbeidsbureau. Om voor vacatures te zoeken kun je in de ´ejob-room´ kijken. Bijna alle arbeidsbureaus zijn online beschikbaar, van zoekmachines tot onderwijs aanbiedingen en hulp voor buitenlanders. Sommige diensten zijn publiekelijk, andere moet je je voor registreren, hierbij heb je een Sofie nummer nodig.

Advertenties

Advertenties zijn een goede manier om een baan te zoeken – zeker in Oostenrijk. Het is zeker niet nodig om alle kranten te kopen, je kunt namelijk gewoon naar een van de Weense cafés gaan waar alle kranten tot je beschikking zijn. Ondertussen geniet je van de Apfelstrudel (een speciale appeltaart), en neem je de tijd om de advertenties door te nemen in een van de meest gelezen kranten. Je kunt kijken in: Der Standard, Die Presse, Kleine Zeitung and Kurier. Het is ook aan te raden om de websites van deze kranten te raadplegen, omdat sommige niet geplaatst worden in de krant.

Persoonlijke contacten

Een van de meest effectieve manieren om een baan te vinden zijn persoonlijke relaties. Oostenrijkers vertrouwen vrienden en adviseurs, en krijgen vaak een baan omdat ze iemand in het bedrijf kennen. Daarom is het belangrijk om eerst eens goed na te denken wie je in Oostenrijk wellicht kent en hoe je in contact komt met diegene. De tijd die je investeert in het ontmoeten van oude vrienden en wellicht weer de vrienden daarvan is een welbestede tijd. Vertel iedereen dat je op zoek bent naar een baan en welk type baan je naar op zoek bent. Oostenrijkers voelen zich vaak verplicht om vrienden te helpen en zij zullen je inlichten wanneer een openstaande vacature zich voordoet.

Uitzendbureaus

Er zijn uitzendbureaus die banen aanbieden voor tijdelijke werknemers. Je wordt ingehuurd door het uitzendbureau en zij leveren je aan een bedrijf die werknemers nodig hebben. Deze manier van zoeken werkt goed voor banen zoals receptie, bouw en schoonmaak. Voor veel mensen is dit een goede manier van starten om zo snel mogelijk een baan te vinden. Wanneer je goed werkt heb je de kans dat het bedrijf je in dienst neemt.

Hier is een lijst met grote uitzendbureaus voor tijdelijke werknemers:

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: