Huurcontracten

Belangrijke zaken voordat je je huurcontract tekent

Huurcontracten

Je hebt je droom appartement gevonden en je staat op het punt je contract te tekenen? Ben er zeker van dat je alle details begrijpt voordat je tekent.

Een standaard huur contract wordt getekend voor een periode van drie jaar. Op het moment je een appartement hebt gevonden, dan ben je wettelijk beschermd en de verhuurder heeft dan geen recht om je het appartement uit te zetten. Het vreemde is als je geen huurcontract hebt dan is de situatie zelfs voordeliger voor jou. Daarom selecteren verhuurders altijd goed welke kandidaten ze kiezen, daarom is het belangrijk dat je betrouwbaar bent en voldoende financiële middelen hebt om de huur te kunnen bekostigen.

Wanneer je wordt gekozen en je hebt het huurcontract in handen, hoe weet je dan dat alles OK is? Laat het altijd even nakijken door een Oostenrijkse vriend(in) die kennis van zaken heeft, of neem contact op met de volgende instantie: Mietervereinigung op http://mietervereinigung.at .

Voor een klein bijdrage krijg je ondersteuning en een consult over wettelijke regelingen op het gebied van huurcontracten.

Een borg dat kan variëren van één tot drie maanden is standaard in Oostenrijk.

Voor grote, meestal oudere appartementen, vragen verhuurders vaak om een Abfindung te betalen, dit is een eenmalige betaling en is over het algemeen illegaal! Eenmalige compensaties zijn alleen mogelijk wanneer er daadwerkelijk een toegevoegde waarde is aangebracht aan de woning, bijvoorbeeld nieuwe meubels. Wanneer je dit bedrag betaalt, zorg er dan voor dat dit goed beschreven is. Dit is van belang wanneer je er later achter komt dat je dit bedrag ten onrechte hebt betaald. Alhoewel veel mensen, zeker in Wenen, er toch voor kiezen dit bedrag te betalen om zo een groter appartement te krijgen met een lagere maandelijkse huur.

Op het moment dat je de woning intrekt zorg er dan voor dat je foto´s maakt van het appartement om aan te tonen in welke staat het appartement toentertijd verkeerde. Dit kan helpen om je borg aan het einde terug te ontvangen wanneer de verhuurder het bedrag claimt voor renovatiekosten of reparatiekosten.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: