Tijdelijke accommodaties

Gedeelde appartementen en andere opties

Tijdelijke accommodaties

Naast je eigen appartement met een volledig contract, zijn er ook alternatieve woonopties die misschien interessant kunnen zijn.

De beste accommodatie voor jou hangt af van de individuele professionele en persoonlijke behoeftes. De volgende accommodaties geven de verschillende opties aan.

Gedeeld appartement

Diegene die alleen naar Oostenrijk komt kunnen het beste gebruik maken van een WG of Wohngemeinschafter (gedeelde woongemeenschappen), omdat je goedkoop kunt leven en snel nieuwe mensen ontmoet. Wgs worden het meest gebruikt door studenten en starters, maar er zijn ook andere doelgroepen die deze manier van wonen kiezen. In deze woning moet je natuurlijk wel de keuken en badkamer delen met medebewoners. Houdt er rekening mee dat WG´s niet gemeubileerd zijn. Een van de grootste uitdagingen is om een kamer op zich te vinden, daarbij ook een kamer waar je goed met je huisgenoten kunt opschieten. Heb altijd een goed gesprek voordat je ergens gaat wonen, zodat onenigheden niet in de weg staan. Conflicten (zoals schoonmaak, gebruik van badkamer, koken...) zijn de meest gangbare problemen die je eventueel kunt tegenkomen. Kijk dus uit dat je niet bij iemand gaat wonen waar je niet mee kan opschieten, beschrijf daarom goed wat jouw verwachtingen zijn.

Tijdelijke accommodatie

Als je voor een korte periode in Oostenrijk verblijft dan kun je er ook voor kiezen om een tijdelijke accommodatie te zoeken, maar dit kan ook een tijdelijke oplossing zijn wanneer je wel voor een lange tijd in Oostenrijk verblijft. En omdat veel jongeren tegenwoordig reizen is dit een vrij gangbare manier van wonen. Onderverhuur kun je meestal vinden onder Untermiete of Zwischenmiete. Dit betekent dat flats en kamers worden onderverhuurd door middel van een contract met een verhuurder, dus niet de eigenaar van het pand.

Mitwohnzentralen – een snelle manier om een accommodatie te vinden

Een goede manier om een tijdelijke accommodatie te vinden is om contact op te nemen met de lokale Mietwohnzentrale, als er een is in jouw stad. Deze bureaus kijken of ze een gemeubileerde kamer kunnen vinden in wohngemeinschaften en gemeubileerde appartementen voor een bepaalde tijd (tussen één maand en één jaar). Voor deze dienst moet je wel betalen.

Mietwohnzentrale Wenen

Als je op zoek bent naar een klein appartement, een kamer of een gedeeld appartement in Wenen dan kan de ´Verhuurcentrale´ je waarschijnlijk een hand helpen. Voor een korte periode of een lange periode, dicht in de stad of in een goede buurt. Vraag naar een aanvraagformulier (Vermittlungsauftrag)! Hier kun je ook volledig op de hoogte worden gehouden. Betaal geen kosten van te voren, omdat bureaus alleen een commissie kunnen vragen wanneer een legaal contract is getekend.

Jugendwohnhäuser

(Accommodatie mogelijkheden voor jongeren)

Een andere mogelijkheid om een goedkope woning te vinden voor een korte periode is een Jugenswohnhaud. De stad Wenen biedt deze mogelijkheid voor jongeren onder de 30 jaar, die werken of een cursus volgen. Deze kamer is voor 1 persoon gebruik, 1 kamer studio of een 2 kamer studio. Deze woningen beschikken over een telefoon en meestal TV. Extra faciliteiten zijn wasmachines, sauna, fitnessruimtes en bibliotheken die gebruikt kunnen worden door alle bewoners. Verder moet elektriciteit, water en centrale verwarming worden betaald.

Verdere informatie: www.kwj.at , www.oejab.at , www.kolping.at 

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: