Studenten woningen

Hoe vind je goedkope studentenwoningen

Studenten woningen

Het is niet altijd makkelijk om een goed appartement te vinden, zeker voor studenten, die niet veel geld hebben. Er zijn verschillende studenten accommodaties voor studenten in Oostenrijk. Sommige worden gesubsidieerd door de overheid en kunnen dan vrij goedkoop zijn. Wanneer je geïnteresseerd bent in deze type woningen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te kijken.

Studenten appartementen

Studenten hebben de mogelijkheid om een vrij goedkoop appartement te krijgen via een non-profit Student Housing Service (SWS). Goede gemeubileerde appartementen in oude gebouwen kunnen elke jaar gehuurd worden via SWS, die ten alle tijden verlengd kunnen worden wanneer er geen problemen zijn.

Studenten moeten kunnen aantonen dat ze een goed studieproces hebben op de universiteit (eerste jaars moeten niveau A hebben), daarbij moeten studenten en/of ouders voldoende financiële middelen hebben.

Gemeenschappelijke appartementen

Een huurovereenkomst (of huurcontract) voor gemeenschappelijk appartementen kunnen voor een tijdelijke of onbepaalde periode zijn.
De volgende type huurovereenkomsten zijn mogelijk:

  • Er is één persoon die een huurovereenkomst afsluit, waarna andere co-huurders onderhuren. Nadeel: wanneer de persoon die het contract heeft gesloten besluit weg te gaan, dan kan de huurovereenkomst soms niet worden overgedragen aan een andere co-huurder, waardoor iedereen het pand moet verlaten.
  • Alle medebewoners van de gemeenschap tekenen de huurovereenkomst, zodat ieders wettelijke bescherming is gewaarborgd. Als iemand van de medebewoners het pand verlaat is er geen probleem. Er moet wel voor gezorgd worden dat de rechten van diegene die gaat verhuizen overgedragen wordt aan de andere medebewoners.
  • Afzonderlijke huurovereenkomsten, met betrekking tot de kamers waarin de individuele leden van de gemeenschap wonen, worden gemaakt met de verhuurder.

Studentenslaapzalen

In alle steden met een universiteit zijn een aantal studenten slaapzalen (Studentenheime) die worden gebouwd en onderhouden door verschillende organisaties, verenigingen en openbare corporaties.

Belangrijk: Studenten moeten zich één semester voor het begin van de studie aan de universiteit registreren voor studentenslaapzalen.

Opmerking: De Oostenrijkse studentenvereniging (OH) (Österreichische Hochschülerschaft) van jouw universiteit geeft informatie over de door ons aangegeven appartementen.

Mededelingsbord: Er zijn mededelingsborden (Schwarze Bretter) op universiteiten, maar ook andere onderzoeksinstanties, meestal in een kantine en andere drukke locaties. Deze zijn meestal over elkaar heen geplakt met appartement informatie en zijn beschikbaar voor alle studenten en werknemers. Meestal zijn de advertenties voor kamers in gedeelde accommodaties.

Link:
http://www.oeh.ac.at/oeh 

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: