Van start gaan

Voorbereiding huizenjacht

Van start gaan

In Oostenrijk kun je een mooi appartement vinden voor een redelijke prijs wanneer je de tijd ervoor neemt en je je goed voorbereidt. Dit artikel van Just Landed geeft je een overzicht van wat je kunt verwachten en hoe je je zoektocht kunt plannen.

De woningmarkt in Oostenrijk is goed ontwikkelt, er zijn veel aanbiedingen van oude panden met veel karakter en nieuwe panden die met alle luxe zijn voorzien. Ten eerste kijk goed in welke wijk en pand je het prettigst voelt. Het centrum is druk en erg duur. Buiten het centrum zijn woningen goedkoper, meer natuur en het is vaak mogelijk om de stad makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Daarom verschillen de prijzen van appartementen enorm per wijk. In een buitenwijk van Wenen kun je makkelijk het verschil zien (zijn er alleen luxe auto´s geparkeerd?), hierdoor kun je makkelijk een prijsschatting maken. Dus kijk eerst eens goed rond en bekijk wat voor een soort buurt het is. Dan bekijk het openbaar vervoer (metro, bus, trein) en hoe lang het duurt voordat je op je werk, universiteit of andere plaatsen van je interesse bent.

Veel studenten wonen ook in een gedeeld appartement. Door deze manier van huren komen er sneller kamers vrij, dus de kans is groot dat je een kamer vind in een gedeeld appartement.

Woonkosten in Oostenrijk

Wonen in Oostenrijk is behoorlijk duur. Het is goedkoper dan in Zwitserland of Scandinavische landen, maar duurder dan Spanje of Italië. In dorpen is het zoals bijna in elk land goedkoper, maar waarschijnlijk wil je een kamer of appartement vinden dicht bij werk of universiteit in de grote steden. Als alleenstaande moet je rekening houden met een budget van €1400 per maand om comfortabel leven te kunnen leiden. De huur van een appartement begint bij €400 per maand, exclusief gas, water en licht.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: