De juiste school kiezen in Portugal

Staats of privé?

De juiste school kiezen in Portugal

Portugals educatie systeem bestaat uit staat instituten en privé instituten op alle niveaus van leren. Zorg ervoor dat je de voordelen en de nadelen van beide systemen weet voordat je een keuze maakt.

Sommige ouders maken zich zorgen over de kwaliteit van staatsscholen. Portugese staatsscholen zijn over de jaren veel verbeterd. In 2006 heeft de overheid €6 biljoen aan het Ministerie van Educatie gegeven om de faciliteiten, kwaliteit van lesgeven en klasgrootte te verbeteren. Klasgrootte in de meeste Portugese staatsscholen zijn nu kleiner dan in andere Europese landen met minder dan twintig leerlingen per klas. De meeste staatsscholen bieden extra curriculaire activiteiten na de eerste cyclus van het basisonderwijs.

Toegang tot staatsscholen is makkelijk en scholen mogen alleen leerlingen afwijzen als ze geen plaats meer hebben of als ze leerlingen niet dichtbij de school wonen.

Privé en onafhankelijke scholen

Portugese privé scholen zitten vooral in Lissabon en Porto. Over het algemeen hebben privé scholen meer faciliteiten dan staatsscholen en sommigen bieden ook de optie om hun kinderen er te laten slapen (kostschool).

Het is niet gemakkelijk om toegelaten te worden aan een privéschool en zeker niet net zo makkelijk als toegelaten te worden aan een staatsschool. Leerlingen zijn verplicht een entrée examen te doen en of ze dan toegelaten worden is aan de schooldirectie om te bepalen.

Voor informatie over collegegeld kunt u het beste contact opnemen met de school waar u interesse in heeft.

Als Portugees niet uw eerste taal is, laat je dan niet afschrikken om je kinderen om je kinderen toch naar een Portugese school te sturen. Kinderen passen zich snel aan en leren nieuwe talen een stuk sneller dan volwassenen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: