36 uur in Lissabon

Tips om het meeste uit je reis te halen

36 uur in Lissabon

Lissabon is minder druk dan enkele andere Europese hoofdsteden en is een fantastische stad met veel om te zien en te doen. Als je slechts 36 uur in Lissabon bent, volg dan deze tips op om tijd te besparen en je dag in te plannen.

Voorafgaand aan je bezoek

Je wilt niet in Lissabon rondlopen met al je bagage, dus het eerste dat je doet is het vinden van een plek om te overnachten. Het beste is om vooraf een kamer te boeken (en een schriftelijke bevesting te krijgen), zeker in de zomervakantie. Er zijn verschillende soorten accommodaties: je kunt natuurlijk een hotelkamer boeken, maar er zijn ook goedkopere opties - hostels, pensions (pensões) en gasthuizen (residenciais) zijn prima zolang je het niet erg vindt om de badkamer te delen. Deze accommodaties liggen veelal in het centrum en hebben 1 tot 3 sterren met prijzen die variëren van 15 tot 50 euro per nacht. Alleen pensions bieden de mogelijkheid om te dineren.

Het is ook aan te raden om een Lisboa Card te kopen. Deze toeristenkaart geeft gratis (of met reductie) toegang tot meer dan 80 museums, tours en bezichtigingen in Lissabon. Ook heb je gratis vervoer in de metro, bus, tram en kabeltrein. Klik hier om alle kortingen die je krijgt te bekijken. De Lisboa card geldt voor 24 uur (€18,50), 48 uur (€31,50) of 72 uur (€39,-). Als je deze eenmaal online hebt gekocht hoef je slechts de bevestiging uit te printen en samen met je identificatiebewijs te laten zien bij balies in: Portela Airport, Foz Paleis of Lisbon Welcome Center.

Bij aankomst in Lissabon

Afhankelijk van je aankomsttijd zou je je bagage achter kunnen laten in het hotel of pension. Vergeet geen comfortabele schoenen aan te doen - Veel straten in Lissabon bestaan uit kleine stenen en er zijn zeven heuvels in de stad!

Je bent nu bijna klaar om de stad te verkennen, maar neem voordat je start de tijd om naar een café te gaan en een paar Pasteis de Belem (of Pasteis de Nata) te proberen. Het recept van de beroemde delicatesse uit Lissabon was eeuwenlang geheim. Je vindt deze lekkernij in elk café en bakkerij in Lissabon, maar voor de echte ervaring ga je naar de Antiga Confeitaria de Belem: de plek waar ze voor het eerst werden geïntroduceerd aan het publiek. Deze plek is naast het Jeronimos klooster in Belém gelegen, een must-see 6km ten westen van het stadscentrum.

Aangezien je voor een hele korte tijd in de stad bent, kun je een stadstour reserveren. Er zijn verschillende thema's zoals historisch en (wijn)proeverijen en worden vaak te voet afgelegd. Loop bij een toeristenbureau naar binnen om naar de mogelijkheden te vragen. Indien je liever zelfstandig de stad verkent, hier zijn een aantal dingen die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Lissabon...

Top 5 dingen om te zien en doen

1. Jeronimos Klooster (Mosteiro dos Jerónimos) - Dit imposante stukje architectuur werd in het jaar 1502 gebouwd op de plek waar Vasco de Gama en zijn bemanning de nacht voordat zij naar India vertrokken overnachtten. Het klooster is een UNESCO werelderfgoed monument.

2. Belem toren - De Belem toren, waarschijnlijk het meest gefotografeerde gebouw in Lissabon, is een fort uit 1515 en symboliseert het tijdperk van ontdekkingsreizen.

3. Christusbeeld (Santuário do Cristo Rei) - Dit monument werd gebouwd als replica van het Christus van Corcovado beeld in Rio de Janeiro. Het voetstuk van het beeld kan worden bezocht. Het in Almada geplaatste standbeeld is meer dan 110 meter hoog en geeft bezoekers een geweldig uitzicht over Lissabon en de Taag vanaf de top.

4. Alfama - De wijk Alfama is perfect voor zij die de traditionele kant van Lissabon willen zien. Voor liefhebbers van eten: je vindt hier een beroemd sardinegerecht. Deze levendige en charmante buurt is perfect om in te verdwalen: ontdek alle kleine romantische straatjes met kleine winkels.

5. Santa Justa lift (Elevador de Santa Justa) - Dit is de enige verticale lift voor publiek gebruik in Lissabon. Het werd in 1902 gebouwd en in 2002 omgedoopt tot nationaal monument. De lift is niet heel hoog, maar de moeite waard om te bezoeken voor een panoramisch uitzicht over de daken van Lissabon.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: