Openbaar vervoer in Portugal

Bus, tram, trein en taxi

Openbaar vervoer in Portugal

Wanneer je naar Portugal reist of verhuist, hoef je je geen zorgen te maken over het openbaar vervoer. Portugal heeft een systeem van bussen, trams, metro's, treinen, vliegvelden en taxi's.

Metro

Als je veel bagage hebt is de metro altijd een goede optie. Het enige dat je hoeft te doen is de metrokaart te volgen en dit is goed te doen, zelfs wanneer het de eerste keer is dat je in een stad bent. Lissabon en Porto zijn de enige twee Portugese steden met een metronetwerk en deze zijn beide schoon, veilig en efficiënt.

De metro van Lissabon  heeft vier lijnen en 52 metrostations, waarvan 31 volledig voorzien zijn van roltrappen en liften. Een ritje kost €1,40 en een dagkaart kost 6 euro. De laatste is aan te raden is als je ten minste 24 uur in de hoofdstad verblijft en je zo veel mogelijk plaatsen wilt bezoeken. De metro rijdt van 06.30 tot 01.00 uur.

In Porto is de metro de beste manier om van/naar het vliegveld te komen en door de stad te reizen. Het netwerk van Porto  bestaat uit zes lijnen. Het goedkoopste ticket kost €1,20 en kan oplopen to 5 euro, afhankelijk van het aantal zones waarin je reist. Een alternatief is het kopen van een oplaadbare Andante kaart  die gebruikt kan worden in tram, metro, bus, kabelspoorweg en in de forenzentreinen.

Voor het kopen van metrotickets ga je naar de balie of kaartautomaten in de metrostations.

Trein

Portugal heeft een groot spoornetwerk dat alle grotere plaatsen in het land met elkaar verbindt. Er zijn diverse type treindiensten:

  • Regionale en interregionale diensten voor de korte afstand en tussen grote steden;
  • Intercitydiensten (Intercidades) die de grote plaatsen met elkaar verbinden zonder veel te stoppen;
  • Forenzentreinen (urbanos) rondom Lissabon en Porto;
  • De hogesnelheidstrein genaamd Alfa Pendular op het traject: Braga-Porto-Coimbra-Lissabon-Faro.

De Caminhos de Ferro Portugueses of CP is de grootste spoorexploitant in het land en alle tijden en prijzen staan op hun website. Alle treintickets kunnen bij CP balies op stations, of op de RENFE website (voor nachttreinen) worden gekocht.

Bus, tram en kabeltrein

Binnen de stad reizen is vrij makkelijk aangezien het openbaar vervoer netwerk groot is. In Lissabon wordt het transport bijvoorbeeld geëxploiteerd door Carris en er zijn:

  • 78 buslijnen. Tickets kunnen in de bus worden gekocht.
  • 5 tramlijnen. Tickets kunnen in de tram worden gekocht.
  • 4 kabeltreinen die je bovenop de heuvels brengen. Een ticket kost €3.50 voor 2 ritten.

Normaal gesproken kun je 40% korting krijgen op tickets als je ze vooraf boekt bij een balie van Carris.

Er rijden ook bussen tussen grote steden, dus je kunt bijvoorbeeld van Lissabon naar de Algarve reizen en ook genieten van het landschap.

Taxi's

De taxi's in Portugal zijn beige en soms groen of zwart. Alle taxi's hebben een meter en de chauffeurs kunnen de prijs verhogen als je met bagage reist. Er zijn veel betaalbare taxi's in grote steden (de prijzen starten bij €2,50 voor de eerste 500 meter). Het is ook mogelijk om het taxibedrijf te bellen en je te laten oppikken op een bepaald tijdstip.

Luchtvaart

Portugal heeft 10 internationale luchthavens, waardoor het makkelijk is om naar grote steden te vliegen. Luchtvaartmaatschappijen zoals Portugália Airlines en TAP Air Portugal vliegen naar diverse bestemmingen binnen en buiten Europa. De chartervluchten zijn vrij goedkoop.

De luchthavens zijn over het algemeen dichtbij de grote steden. Ook als dit niet het geval is, zoals bij Porto's Fransisco de Sá Carneiro Airport, dan zijn er altijd bussen en metro's die je naar het stadscentrum kunnen brengen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: