Autorijden in Portugal

Rijbewijzen en regels

Autorijden in Portugal

Een aantal zaken die je moet weten over de verkeersregels en rijbewijzen in Portugal.

Autorijden

Autorijden in Portugal is nagenoeg hetzelfde als in de meeste andere Europese landen. Je moet 18 jaar of ouder zijn (al kun je geen auto huren onder de 21 jaar), op de rechter rijstrook rijden en links inhalen, de verkeersregels in acht nemen en altijd de juiste documenten bij je hebben. Dit zijn:

  • Je rijbewijs. als je een inwoner bent van een land buiten de EU heb je naast je nationale rijbewijs ook een internationaal rijbewijs nodig.
  • Bewijs van verzekering. Je auto moet verzekerd (cascodekking) zijn.

Weet dat je auto altijd een veiligheidskeuring moet hebben ondergaan om te garanderen dat het veilig is om te rijden. In Portugal heet dit certificaat een IPO (Inspecção Periódica Obrigatória) en deze moet altijd up to date zijn. Verder is het verplicht om, voor noodgevallen, een rode waarschuwingsdriehoek en reflecterend vest in je auto te hebben.

Verkeersregels

In Portugal is de maximale snelheid 50km/u in de bebouwde kom, 90km/u op provinciale wegen en 120km/u op de snelweg. Het omdoen van de gordel is verplicht en kinderen jonger dan 12 jaar of kleiner dan 1,50m moeten achterin de auto zitten. Bellen tijdens het rijden is niet toegestaan.

Snelwegen zijn niet gratis toegankelijk in Portugal. Je hebt een ticket nodig wanneer je de snelweg opgaat en deze betaal je wanneer je de snelweg verlaat. Raak het ticket niet kwijt, want dan betaal je voor de langst mogelijke afstand. Wanneer je regelmatig op de snelweg rijdt is het de moeite waard om gebruik te maken van het Via Verde systeem, waarbij je niet bij elke tolpoort hoeft te stoppen. In plaats hiervan betaal je een maandelijks bedrag en hoef je geen tijd te verspillen door te wachten.

Houd er rekening mee dat, ondanks dat de regels vrij duidelijk zijn en niet verschillen van andere Europese landen, Portugese bestuurders vaak harder rijden dan toegestaan en soms geen richtingaanwijzer gebruiken als ze afslaan. Er wordt niet altijd een veilige afstand van elkaar gehouden en vaak zal je snel moeten remmen om iemand voor te laten. Probeer rustig en veilig te blijven rijden.

Bekijk ook dit artikel  (Engelstalig) voor alle verkeersupdates van 2014.

Portugees rijbewijs

Als inwoner van een EU lidstaat kun je met je eigen nationale rijbewijs in Portugal rjiden. Indien je inwoner van Portugal wordt, kun je deze laten vervangen door een Portugees rijbewijs, zonder hiervoor een test af te leggen. Dit is de veiligste optie, gezien het volgende: mocht je je nationale rijbewijs verliezen dan kan deze niet meer vervangen worden door een Portugese, aangezien de Portugese overheid deze in de eerste instantie niet heeft uitgegeven. Je thuisland kan je waarschijnlijk ook niet helpen, aangezien het lastig is om op afstand een nieuw rijbewijs te maken en deze op te sturen. In dit geval zul je een examen moeten afleggen in Portugal.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: