Autoverzekering

Welke autoverzekering heeft u nodig in Spanje?

Autoverzekering

Alle voertuigen en trailers moeten verzekerd zijn voordat u naar Spanje gaat. Het is niet verplicht voor verzekerde auto's om een internationale groene kaart te hebben. Automobilisten verzekerd in een EU-land, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland zijn automatisch verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid in Spanje.

Men schat dat er twee miljoen bestuurders geen verzekering hebben in Spanje. Helaas vindt er in Spanje ook meer verzekeringsfraude plaats dan in andere EU- landen. Rijden zonder verplichte verzekering (seguro obligatorio) is een serieus misdrijf. Het kan u een boete van €3.000 opleveren, of u wordt meegenomen naar het politiebureau. Het is verstandig om uw papieren bij de hand te hebben, in geval van nood. Bovendien bieden verzekeraars niet altijd nieuwe papieren aan, en daarom is het verstandig het meest recente papierwerk bij u te hebben.

Autoverzekering is mogelijk via vele Spaanse verzekeringsmaatschappijen en via een aantal buitenlandse (inclusief directe) verzekeraars. Doe eerst goed onderzoek naar welke het beste voor u is.

Groene kaart

Alle Spaanse verzekeringsmaatschappijen, en de meeste verzekeringsmaatschappijen in het Westen van Europa, bieden automatisch een “groene kaart” (certificado internacional de seguro de autómovil) aan, wat ervoor zorgt dat uw verzekering ook geldt in Europese landen.

Sommige Europese landen eisen geen groene kaart, maar dit concept is niet overal bekend. In theorie heeft u in Spanje geen groene kaart nodig, maar in praktijk blijkt vaak dat de groene kaart toch van pas komt! Het is daarom raadzaam om deze te regelen voor uw vertrek.

Deze regel geldt niet voor auto’s verzekerd in het Verenigd Koninkrijk, alhoewel deze meestal een groene kaart krijgen voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld 30 of 45 dagen) en voor een maximum aantal dagen per jaar (bijvoorbeeld 90). Kijk wel goed rond, aangezien sommigen zelfs een groene kaart aanbieden voor een half jaar. Helaas zijn groene kaarten ook duur in het Verenigd Koninkrijk.  Desondanks is het raadzaam voor Britten om een Groene kaart te regelen voor het vertrek naar Spanje.

Als u een Brits-geregistreerde auto heeft en meer dan zes maanden doorbrengt op een ander continent, dan kunt u beter een speciale (en vaak duurdere) Europese verzekering regelen. Een verzekering bij een Europees bedrijf is ook mogelijk. Een andere mogelijkheid is uzelf te verzekeren bij een Britse verzekeraar gelokaliseerd in Spanje. Let wel op dat het verplicht is om auto’s te verzekeren in het land van registratie. Het is mogelijk om een auto, geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk, te verzekeren bij een Spaanse tak van een Brits-gebaseerde verzekeringsmaatschappij, maar niet bij een een Spaanse verzekeraar. Op gelijke manier moet een Spaans-geregistreerde auto, verzekerd zijn bij een Spaanse verzekeringsmaatschappij (of een buitenlandse verzekeraar met een kantoor in Spanje).

Mocht u een Britse-geregistreerde auto hebben, dan is het raadzaam om papieren bij te hebben die uw verblijf in Spanje conformeren (niet langer dan zes maanden). Kijk op Dirección General de Trafico  of het Real Automóvil Club de España  voor meer informatie.

Verschillende soorten verzekeringen

De volgende soorten autoverzekering zijn beschikbaar in Spanje.

Aansprakelijkheidsverzekering (responsabilidad civil obligatoria of seguro obligatorio) is verplicht per wet. U moet er zeker van zijn dat u deze verzekering volledig begrijpt, voor uzelf en uw passagiers. U kunt extra betalen voor een hogere, en zelfs onbeperkte, limiet (ilimitada). Dit wordt vaak aangeraden, aangezien het ongeveer €35,00 per jaar extra kost. Besef wel dat u en uw familieleden als individuen worden beschouwd en daarom apart moeten worden verzekerd.

Reisbijstandsverzekering (asistencia en viajes), ruitschade (rotura de lunas) en juridische kosten (defensa penal) zitten wellicht in het basispakket of u moet hiervoor extra betalen.

Aansprakelijkheidsverzekering, brand en diefstal (responsabilidad civil obligatoria, incendio y robo) verzekert u tegen brand (incendio), schade door natuur, diefstal (robo), kapot glas (bijvoorbeeld een voorruit) en juridische kosten. Uw stereo en andere items zijn vaak verzekerd bij het bedrijf zelf. Bij sommige bedrijven kunt u de verzekering tegen brand afwijzen, alhoewel deze vaak zit inbegrepen bij de verzekering tegen diefstal.

All risk verzekering (todo riesgo) dekt alle risico's die hierboven zijn genoemd plus een aantal andere typen schade, waarvan de oorzaak vaak niet uitmaakt. Sommige bedrijven geven geen all risk verzekering voor auto’s ouder dan twee of drie jaar (alhoewel het soms mogelijk is om voertuigen te verzekeren die bijna 10 jaar oud zijn). Soms is een all risk verzekering verplicht, bijvoorbeeld bij een lease of wanneer de auto is gekocht via een credit card. Spaanse verzekeringsmaatschappijen betalen meestal niet voor een auto als tijdelijke vervanging, terwijl uw auto wordt gerepareerd na een ongeluk.  

Ongevallen inzittenden verzekering (seguro de ocupantes) is meestal optioneel en kan worden toegevoegd mocht u dat willen. Deze verzekering dekt u tegen permanente schade, waardoor u wellicht niet meer kunt werken, en sterfte. Er zijn hiervoor verschillende niveau’s, bijvoorbeeld van €3,000 to €30,000.

Verzekeringspremies

Verzekeringspremies in Spanje zijn één van de laagste in de Europese Unie, alhoewel ze afhangen van de volgende factoren:

  • het type verzekering
  • het type auto en het gebruik. Auto’s worden verdeeld in acht categoriën, gebaseerd op hun vermogen, kosten van reparatie, waar en hoeveel ze worden gebruikt (sommige premies worden berekend op het aantal kilometers) en of de auto is bedoeld voor zakelijke of persoonlijke doeleinden.
  • uw leeftijd en het aantal ongelukken dat u heeft gehad. Bestuurders met minder dan twee of drie jaar ervaring betalen meestal meer (een zogenoemde multa), en bestuurders onder de 25 betalen hogere premies. Sommige verzekeraars weigeren bestuurders onder de 25 te verzekeren. Bestuurders boven de 70 betalen soms ook extra. Bestuurders boven de 50 of 55, met een goed record, krijgen soms korting.
  • het gebied waarin u woont. Premies zijn het hoogste in Madrid en andere grote steden en lager in het platteland.
  • of de auto in een garage staat. Sommige verzekeraars geven hiervoor een kleine korting.

Korte termijn verzekeringen zijn ook mogelijk bij verschillende bedrijven. Houd er rekening mee dat de premies hoger zullen uitvallen. Men betaalt bijvoorbeeld 50 procent van het jaarlijkse tarief voor drie maanden, en 70 procent van het jaarlijkse tarief voor zes maanden. Houd ook rekening met de BTW (16 procent). U  kunt uw premie verlagen door een vast bedrag (franquicia) te betalen.

Als u schuldig bent bevonden aan dronken rijden of roekeloos rijgedrag, dan zullen uw kosten voor uw premie verhoogd worden. Vaak wilt de verzekeraar u niet eens verzekeren!

Verzekeraars moeten minstens twee maanden van tevoren een prijsverhoging in premies doorgeven.

No-claims bonus

Een buitenlandse no-claim korting (bonificación/sistema bonus-malus) is normaal gesproken geldig als u de afgelopen twee jaar al verzekerd was. U moet wel schriftelijk bewijs hebben van uw huidige en voorgaande verzekeraar. Vaak gaat het hier om een officiële Spaanse vertaling. Zorg er altijd voor dat uw no-claim bonus wordt herkend, ook al krijgt u niet evenveel als in uw eigen land.

De meeste bedrijven geven 5% korting per schadevrij jaar, wat kan oplopen tot 60%, alhoewel sommige bedrijven een maximum van 50% hebben. Buitenlandse verzekeraars geven wellicht een hogere bonus dan Spaanse bedrijven.

U moet meestal een bedrag (een penalty genaamd multa) betalen als u een ongeluk heeft gehad, of anders wordt uw bonus verminderd. Een ongeluk kan u twee jaar aan opgebouwde bonus kosten. U kunt ook een extra bedrag betalen om uw no-claim bonus te beschermen. No-claim bonussen gelden meestal ook voor een tweede auto voor de familie.

Claims

Bij een ongeval worden claims gebaseerd op informatie van rapporten (declaración de siniestro de automóvil), ingevuld door de bestuurders, rapporten van verzekeraars en politierapporten. U moet uw verzekeraar van een claim laten weten in een gelimiteerde periode (twee tot vijf dagen). Vele bedrijven hebben een hulplijn beschikbaar die 24 uur per etmaal beschikbaar is. Na een ongeluk moet de schade meestal worden beoordeeld door iemand van de verzekering. Deze keurt daarna de reparatie goed. Een inspectie is niet nodig wanneer het gaat om kleine reparaties.  Bij een afgeschreven auto betalen Spaanse verzekeraars een percentage van de boekwaarde, wat vaak minder waard is dan de actuele waarde.

U moet direct naar de politie als uw auto is gestolen. Een kopie van het politierapport is verplicht voor de claim. Na 30 dagen moet de verzekering de claim behandelen.

Er is weinig communicatie tussen Spaanse verzekeraars en het is een nachtmerrie om een bedrag van niet verzekerde schade terug te krijgen.

Annulering

Spaanse verzekeringsmaatschappijen zijn per wet verboden om een aansprakelijkheidsverzekering te annuleren. Een uitzondering hierop is als een bestuurder is betrapt op rijden onder invloed of wanneer deze persoon zijn of haar rijbewijs is ingenomen. Een verzekeraar heeft wel het recht om de aansprakelijkheidsverzekering niet te vernieuwen aan het einde van de periode. Uw verzekering wordt automatisch verlaagd bij een ongeluk waarbij u de wet heeft gebroken. Hierdoor moet u zelf betalen voor reparatie en medische kosten.

Wilt u uw verzekering stop zetten aan het einde van uw termijn, dan moet dit schriftelijk en vaak twee maanden van tevoren. U kunt uw verzekering opzeggen voordat de termijn is verstreken, indien de premie wordt verhoogd, termen worden veranderd, of als uw auto is afgeschreven of gestolen. Als u uw verzekering stop zet omdat u uw auto verkoopt, en geen andere verzekering neemt, dan is de verzekeraar niet verplicht u geld terug te betalen.

Pechhulp verzekering

Het is zeer raadzaam om een pechhulp verzekering (seguro de asistencia en carretera) af te sluiten als u veel moet reizen in Spanje. Controleer wel of er een vakantieverzekering en een reisverzekering zijn inbegrepen, inclusief repatriëring (terugkering naar eigen land) voor uw familie en auto bij het geval van een ongeluk of pech.

Pechhulp verzekering in Spanje en andere Europese landen kunt u bij vele Spaanse verzekeraars en Spaanse autovereningen vinden. Verzekeringsmaatschappijen bieden vaak een combinatie aan. Deze bestaat uit een verzekering voor ongevallen en pech (asistencia en viaje), wat ongeveer 75% van de Spanjaarden heeft.

De pechhulp verzekering dekt normaal de persoon die deze betaalt, de echtgenoot / echtgenote en kinderen (die voldoen aan de voorwaarden), en ouders en grootouders die in hetzelfde huis wonen. Het service nummer, dat 24 uur beschikbaar is, staat vaak aangegeven op de kaart, dat u in het voertuig moet houden.

Mocht u een ongeluk of pech hebben, dan kunt u het alarmnummer bellen en uw locatie doorgeven. Een auto ter tijdelijke vervanging wordt soms geleverd. Ongelukken worden overal verzekerd, maar voor pech moet u zich binnen een redelijke afstand van uw huis bevinden (ongeveer 15-25 km).

De verzekering voor het transport naar het ziekenhuis (wanneer nodig) en de medische hulp worden tot op een zekere hoogte vergoed.  Een lening (geen rente) en een noodbericht zijn opties geleverd door de verzekering bij een overval. Het ophalen van uw voertuig wordt ook gedekt in Spanje en in het buitenland. Mocht men geen onderdelen vinden voor uw auto, dan worden deze vanuit het buitenland verscheept (op uw kosten).

De meeste pechhulp verzekeraars bieden 24 service waarbij meertalig personeel hulp biedt en advies geeft over alle zaken die hierbij nodig zijn. Sommige organisaties bieden ook een jaarlijk economisch beleid aan voor degenen die veel reizen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: