Rijbewijs in Spanje

Spaanse en buitenlandse rijbewijzen

Rijbewijs in Spanje

De minimum leeftijd voor het rijden in Spanje is als volgt: 15 jaar voor een motorfiets tot aan de 50cc, 16 jaar voor een motorfiets tot aan de125cc (een A1 rijbewijs is verplicht) en 18 jaar voor een motor over de 125cc of een auto.

Veel buitenlandse rijbewijzen zijn geldig in Spanje als het gaat om wederzijdse overeenkomst tussen landen, inclusief alle Europese rijbewijzen en sommige rijbewijzen vanuit de Verenigde Staten. Hierdoor kunt u met uw eigen rijbewijs in Spanje reizen en heeft u geen Spaans rijbewijs nodig. Men moet ook voor de leeftijd van 65 hun eerste rijbewijs hebben behaald. Dit geldt niet voor buitenlanders over de 65. Zij kunnen hun geldige buitenlandse rijbewijs inwisselen voor een Spaans rijbewijs.

Houd er wel rekening mee dat deze regel niet altijd bekend is bij de lokale politie. Er zijn gevallen geweest waarbij Europese bewoners in Spanje zijn beboet omdat zij in een Spaans-geregistreerde auto reden zonder een Spaans rijbewijs. Daarom vinden velen het makkelijker om hun rijbewijs om te wisselen. Het Dirección General de Tráfico , DGT geeft aan dat Europese rijbewijzen ongeldig worden na 6 maanden in Spanje, mocht diegene een Spaanse burger worden.

Buitenlandse bestuurders van binnen de EU moeten zichzelf binnen zes maanden registreren. Daarna kunt u een Spaans rijbewijs aanvragen waarbij u wel uw verblijf in Spanje moet bewijzen.

Rijbewijzen vanuit landen die geen wederzijdse overeenkomst met Spanje hebben zijn niet geldig. Mensen met deze rijbewijzen moeten een theorie- en praktijk examen afleggen. Het theorie examen wordt afgenomen in het Spaans, alhoewel op enkele plaatsen een Engels theorie examen ook mogelijk is. Sommige rijscholen hebben vertalingen voor Spaanse examens, waardoor u makkelijker kunt oefenen.

Mocht u twijfelen, vraag dan advies aan het Spaanse consulaat in het buitenland of aan uw ambassade of uw consulaat in Spanje. Alle niet Europese burgers met een rijbewijs moeten een Spaans rijbewijs behalen en mogen daarna een half jaar rijden.

U heeft het volgende nodig om in aanmerking te komen voor een Spaans rijbewijs:

 • een international driving permit (IDP), ook wel bekend als een internationaal rijbewijs, en uw rijbewijs van uw eigen land.
 • een officiële vertaling van uw rijbewijs, wat u kunt aanvragen bij het Spaanse consulaat.
 • Certificado de equivalencia, dat u kunt aanvragen bij de Spaanse RAC.

Een internationaal rijbewijs is verkrijgbaar in Spanje via het Real Automóvil Club de España/RACE. U krijgt deze zodra u uw rijbewijs van eigen land, spaanse ID of verblijfsvergunning, online formulier en een foto laat zien. Let wel op, als u deze aanvraagt dat deze alleen geldig is voor het rijden buiten Spanje.

Een Spaans rijbewijs is een geplastificeerde kaart, zo groot als een credit card, met persoonlijke informatie (inclusief een foto) geprint op een kant en de informatie over in welk voertuig u mag rijden op de achterkant. De kaart lijkt veel op rijbewijzen van andere landen in de Europese Unie zoals Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Het oude model wordt langzaam vervangen door het nieuwe model.

U moet altijd uw rijbewijs bij hebben als u in Spanje rijdt!

Geldigheid van rijbewijs in Spanje

De geldigheid van uw Spaanse rijbewijs hangt af van uw leeftijd en uw type rijbewijs. Een motor (A-1/A-2) of auto (B-1) rijbewijs is geldig voor tien jaar als u onder de 65 bent. Boven 65, is deze geldig voor vijf jaar. Een commercieel rijbewijs en een rijbewijs voor zware goederen moeten na 5 jaar worden vernieuwd als u onder 65 bent. Boven de 65, om de drie jaar.

Puntensysteem

De overheid heeft een puntensysteem geïntroduceerd om het hoge aantal (dodelijke) ongelukken te verminderen op de Spaanse wegen. Deze lijkt op de systemen in Frankrijk, Duitsland en Italië. De regeling, toegejuicht door verzekeringsmaatschappijen, werd de wet in juli 2006.

Er is een duidelijke daling in het aantal doden op de Spaanse wegen sinds het puntensysteem is geïntroduceerd. Bestuurders met minder dan drie jaar ervaring en bestuurders die hun rijbewijs voorheen zijn kwijtgeraakt, krijgen acht punten. Ervaren bestuurders krijgen twaalf punten. U mag drie punten bij optellen als u geen overtredingen maakt gedurende een aantal jaar. Overtredingen worden bestraft met een boete of via aftrek van punten.

U raakt uw rijbewijs kwijt als u al uw punten kwijt bent. Na zes maanden mag u een EMG cursus volgen en het theorie examen opnieuw maken. U krijgt hierna een rijbewijs met acht punten. Rijden zonder rijbewijs is een misdrijf!

Voor meer informatie, lees dit formulier van DGT (in het Spaans) 

Aanvragen

U heeft het volgende nodig voor een Spaans rijbewijs:

 • een volledig ingevuld applicatie formulier (Solicitud de Carnet del Permiso de Conducir), wat u kunt vinden via de información-impresos balie bij een lokale verkeersafdeling of u kunt het downloaden via www.dgt.es 
 • uw verblijfsvergunning of paspoort en een kopie hiervan.
 • een (beëdigde) schriftelijke verklaring waarin staat dat uw rijbewijs niet is geschorst of is afgepakt door de politie, en dat u ook niet over een rijbewijs in een ander land beschikt (behalve degene die u wilt veranderen!)
 • een foto 32x26 mm
 • de kosten (dezelfde prijs als wanneer u uw rijbewijs kwijt raakt of beschadigd), die kunnen worden gevonden op www.dgt.es , bij “Trámites y Multas”.
 • een fotokopie van uw verblijfsvergunning (Residencia), en het origineel. Een kopie van uw paspoort met het NIE nummer is ook mogelijk.
 • bewijs van huisvesting gedateerd binnen drie maanden (empadronamiento)
 • twee foto’s van paspoort format.

Houders van een niet Europees rijbewijs hebben ook een officiële vertaling nodig van hun rijbewijs, een certificado de equivalencia (verkrijgbaar bij de Real Automóvil Club de España/RACE), een medische verklaring van geschiktheid om te rijden en een gefrankeerde antwoordenvelop.

U kunt een gestor (een persoon die u helpt met bureaucratische zaken in Spanje) inschakelen voor hulp, of u gebruikt de Real Automóvil Club de España/RACE.

Het duurt meestal een tot drie maanden voordat u uw rijbewijs ontvangt. U krijgt een officiële verklaring voor uw aanvraag (vaak een bon hiervan) en een kopie van uw buitenlandse rijbewijs, dit is geldig tot wanneer u uw Spaanse rijbewijs ontvangt. Wanneer u deze ontvangt, zal de kopie van uw buitenlandse rijbewijs worden teruggestuurd naar het bureau wat verantwoordelijk is voor deze documenten in uw eigen land. Mocht u uw adres wijzigen, dan moet u dit ook doen voor uw rijbewijs (geen kosten zijn hieraan verbonden).

Vernieuwen

U heeft het volgende nodig om uw rijbewijs te wijzigen:

 • een compleet ingevuld applicatie formulier
 • uw huidige rijbewijs
 • uw verblijfsvergunning (of wellicht nog paspoort) en een kopie
 • een medische verklaring (zie de informatie hier beneden)
 • een foto (32x26mm)
 • een zogenaamde “talón-foto” waar een foto aan moet zijn vastgelijmd. U kunt dit aanvragen bij het Jefatura de Tráfico (lokale verkeersafdeling).
 • Bewijs van Bekwaamheid met een foto. Deze kunt u aanvragen via het Centro de Reconocimiento de Conductores Autorizado.
 • twee foto’s van paspoort format, dezelfde als de foto die u maakt voor het Bewijs van Bekwaamheid.
 • Bewijs van huisvesting gedateerd binnen drie maanden (empadronamiento)

Mocht iemand anders deze aanvragen voor u, dan moet deze een schriftelijke verklaring hebben van u. Bovendien moet deze persoon zijn ID en een kopie daarvan meenemen.

Medische verklaring

Houders van een niet EU rijbewijs moeten een medische verklaring hebben voor hun Spaanse rijbewijs. De medische test wordt afgenomen in een daarvoor bestemde kliniek (reconocimento médico para conductores), die geopend zijn van 10.00 tot 14.00 uur, en van 16.00 tot 20.00 uur. De test is onlangs veranderd en men moet nu ook een behendigheid- en oogtest ondergaan. Deze test wordt om de tien jaar gedaan tot aan de 65ste, daarna om de vijf jaar.

U wordt getest met bril op of met lenzen in, mocht u deze hebben. Dit wordt vermeld op uw rijbewijs en u bent verplicht een extra set te hebben. De medische verklaring is geldig voor 90 dagen en in deze periode moet u uw rijbewijs aanvragen.

Europese burgers met een verouderd Brits rijbewijs of een rijbewijs zonder verloopdatum, moeten een medische test ondergaan na twee jaar verblijf in Spanje. U mag uw oude rijbewijs behouden maar u wordt geregistreerd in de Spaanse databank. Uw foto wordt hiervoor gemaakt.

Mocht u een verouderd rijbewijs hebben, wees dan op de hoogte dat een politieagent deze misschien niet herkent en u alsnog een boete kan geven. Het is verstandiger om uw rijbewijs om te wisselen en nergens last van te hebben, mocht u voor langere tijd in Spanje wonen.

Voor meer details over rijbewijzen, aanvragen, procedures en downloadbare formulieren, kijk op de website van het Spaanse Ministerie van Infrastructuur en Milieu . Neem ook een kijkje naar de wetten in Spanje op Department of Traffic’s website.

Minumum leeftijd voor een rijbewijs

Rijbewijs

Minimum leeftijd (in jaren)

AM (Mopeds en gehandicaptenvoertuigen )

15

A1 (Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW)

16

A2 (Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW)   

18

Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen;
de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar.
U moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2.

20

B (voertuigen die maximaal 3,500 Kg wegen en maximaal 9 stoelen hebben)

18

C (voertuigen > 3,500 Kg)

21

D (voertuigen voor personentransport)

24

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: