Uw rijbewijs omwisselen in Spanje

Een Spaans rijbewijs verkrijgen

Uw rijbewijs omwisselen in Spanje

De minimum leeftijd om auto te rijden in Spanje is 18 jaar. Als u minder dan zes maanden in Spanje verblijft, en uw land van uitgifte lid is van het Verdrag nopens het wegverkeer, Vienna, 1977 of van het Verdrag nopens het wegverkeer, Genève, 1949, dan is uw rijbewijs geldig en zult u geen problemen in Spanje ervaren.

U kunt altijd een internationaal rijbewijs aanvragen als u twijfels heeft over uw rijbewijs. Dit is een document dat geldig is voor een jaar en dat vertaald is in acht verschillende talen. Het heeft wereldwijde erkenning.

Het omwisselen van uw rijbewijs

Als u over een rijbewijs beschikt van de EU/EEA, dan kunt u deze blijven gebruiken zolang:

 • Uw rijbewijs nog geldig is
 • U de geldende minimum leeftijd voor de desbetreffende categorie heeft bereikt
 • Uw rijbewijs niet ingetrokken of beperkt is en als u geen rijverbod is opgelegd in het land van afgifte

Het is dus niet verplicht om uw rijbewijs om te wisselen, maar in de meeste gevallen mag het wel als u het graag wilt.

Sommige landen hebben onderlinge overeenkomsten met Spanje wanneer het gaat om het omwisselen van een rijbewijs. Hierbij gaat het om de volgende landen: Algerije, Argentinië, Brazilië, Bolivia, Chili, Colombia, Kroatië, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Macedonië, Marokko, Peru, De Filipijnen, Paraguay, Servië, Turkije, Tunesië, Oekraïne, Uruguay en Venezuela.

Mocht u uit een niet Europees land verhuizen naar Spanje die niet behoren tot de bovengenoemde, dan moet u wel uw rijbewijs omwisselen voor een Spaanse.

Het verwisselen moet gebeuren bij het dichtstbijzijnde Jefatura Provincial de Tráfico, dat u hier kunt vinden .

Vereiste documenten zijn:

 • bewijs van identiteit (paspoort)
 • bewijs van inschrijving (Número de Identificación de Extranjer - NIE is verplicht!)
 • uw huidige (en geldige) rijbewijs
 • twee foto’s (32 x 35 mm)
 • een schriftelijke verklaring van de aanvrager, dat hun rijbewijs niet is afgepakt en dat deze persoon mag rijden in land van oorsprong
 • een schriftelijke verklaring van de aanvrager, dat deze persoon over geen rijbewijs beschikt in een ander land

Vergeet niet om uw Spaanse rijbewijs te vernieuwen. Dit moet:

 • om de tien jaar voor men onder de 65 jaar
 • om de vijf jaar voor men over 65 jaar

U moet een schriftelijk- en praktijkexamen doen als uw land geen onderlinge overeenkomst heeft met Spanje.

Uw rijbewijs behalen

Het Spaanse rijbewijs is volgens sommigen moeilijker te behalen dan een rijbewijs in andere Europese landen. De beste manier om uzelf te registreren is via een rijschool, die vervolgens alles regelt met het zogenoemde Jefatura (CBR in Nederland). U kunt dit ook zelf doen met de link die hierboven is gegeven (het omwisselen van uw rijbewijs).

Het theorie examen

U kunt de boeken voor het theorie examen kopen (in het Spaans of Engels) voor ongeveer €50,00. Hierdoor kunt u vanuit uw eigen huis studeren. U kunt ook studeren via websites zoals http://www.todotest.com/  waar alle verschillende typen vragen worden gesteld. U moet zich hiervoor wel registreren (geen kosten).

Het theorie examen wordt afgenomen in het Spaans, alhoewel enkele rijscholen deze aanbieden in het Engels. Sommige rijscholen bieden vertalingen van examens aan zodat u makkelijker kunt oefenen.

Het praktijkexamen

Rijden in Spanje is voor vele expats een grote uitdaging. Zelfs de meest ervaren bestuurders hebben wellicht een aantal lessen nodig.

Lessen kosten tussen de €15,00 en €30,00 euro per uur. Vele rijscholen bieden een pakket aan van vijf of tien lessen met een kleine korting.

Het is vaak niet mogelijk om deze test in het Engels te doen, wat betekent dat u redelijk Spaans moet spreken.

Motoren

De minimale leeftijd voor motoren tussen de 50cc en 125cc is 16  (type A1, licencia de ciclomotor) en u kunt op een 125cc motor rijden als u uw autorijbewijs (type B) langer heeft dan 3 jaar. U mag niet op de snelweg als uw voertuig onder de 75cc zit.

U moet 18 zijn voor een motorfiets met een maximaal vermogen van 35kW. Na twee jaar mag u examen doen voor een type A rijbewijs. Na dit rijbewijs heeft u geen restricties qua motoren.

Er zijn twee theorie en twee praktijk examens (een voor behendigheid en vaardigheden, de ander vindt plaats op straten en snelwegen etc.) De theorie examens kunnen worden geoefend op: http://aplch.dgt.es/aeDGTWeb/examen/TiposExamenes.htm 

Kinderen moeten minimaal zeven zijn om achterop een motor te mogen bij hun ouders. Een specifieke autorisatie is verplicht als de bestuurder niet een van de ouders is.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: