Een auto importeren

Breng jouw auto naar Spanje

Een auto importeren

Iemand die zijn of haar voertuig naar Spanje wilt importeren moet of een Spaanse burger zijn, of een huis in Spanje hebben, of een huurovereenkomst van meer dan een jaar hebben. Bovendien is een Spaans rijbewijs verplicht.

De procedure voor het impoteren van een caravan of motorfiets met een capaciteit van over de 49cc is hetzelfde als de procedure van een auto. Motorfietsen met een capaciteit onder de 49cc kunnen vrij worden geïmporteerd als onderdeel van persoonlijk eigendom en hebben geen speciaal papierwerk nodig.

Na de procedure mag u nog niet rijden in uw auto! U mag er pas in rijden totdat u tijdelijke groene kentekenplaten ontvangt van een lokale verkeersafdeling. Deze zijn geldig voor een beperkte tijd (normaal gesproken tien dagen) en daardoor kunt u naar de dichtstbijzijnde garage rijden voor een Inspección técnica de vehículos (ITV), wat lijkt op de Nederlandse APK keuring.

Het exacte papierwerk hangt af van welke auto u wilt importeren. Hier gaat het erom of de auto nieuw of tweedehands is, en of deze van binnen of buiten de Europese Unie is. Documenten die nodig zijn voor het voertuig zijn het technische inspectie formulier bij het Jefatura Provincial de Tráfico:

 • het complete formulier voor de registratie van uw voertuig (Certificado Unico para la Matrícula de Vehículos) dat u kunt krijgen bij de lokale verkeersafdeling
 • persoonlijke documenten van de importeerder. (verblijfsvergunning of persoonlijke identificatie van het land van oorsprong met een certificaat van de politie dat u in spanje verblijft)
 • Spaans rijbewijs
 • goedkeuring van de Inspección técnica de vehículos
 • documenten voor registratie met de bijkomende kosten
 • conformatie dat u uw belasting betreft het registreren heeft betaald
 • bewijs van betaling van de wegenbelasting (impuesto municipal sobre vehículos de tracción mecánica/IVTM)
 • de factuur voor de aankoop van de auto als deze is gekocht in de laatste zes maanden
 • bewijs dat de belasting ook in het land van oorsprong is betaald.
 • Certificaat van Overeenstemming (CVO), er zijn twee mogelijkheden
 1. CVO, geldig in de EU, voor normale voertuigen.
 2. Een speciaal certificaat voor aangepaste voertuigen, bussen en trailers. Vaak zijn deze alleen geldig in het land waar u deze aanvraagt.

Auto’s die worden geïmporteerd van buiten de Europese Unie moeten eerst goedkeuring krijgen in de vorm van homologatie. Een belastingvrije auto mag niet worden verkocht of verhuurd  binnen in een jaar van de registratie.

Details voor het exacte papierwerk en documentatie kunt u vinden op deze website: http://www.dgt.es , waar u ook formulieren kunt downloaden.

Homologatie

Homologatie  “betekent hetzelfde als goedkeuring. Het is een akkoordverklaring of certificering van een goedkeuringsinstantie dat één voertuig of een voertuigtype voldoet aan alle relevante technische en bestuursrechterlijke bepalingen”. Een voertuig dat wordt geïmporteerd van buiten de Europese Unie moet voldoen aan een aantal eigenschappen en wordt hierop getest. Het is een lang en ingewikkeld process en de informatie die nodig is verschilt vaak per regio in Spanje.

Belasting

De volgende belastingtarieven moet worden betaald bij het importeren van een voertuig naar Spanje:

 • BTW (IVA) is 16 procent op auto’s geïmporteerd van buiten de Europese Unie, en belastingvrij (tenzij deze nog niet is betaald) voor binnen de Europese Unie
 • Registratie belasting (impuesto sobre circulación de vehículos), is meestal 12%. Dit heeft te maken met de C02 uitstoot. Er zijn wel uitzonderingen.

Percentage     

Uitstoot

0

minder dan 120 grams CO2 per kilometer

4.75

tussen de 120 en 160 gram CO2 per kilometer

9.75

tussen de 160 en 200 gram CO2 per kilometer

12

basis

14.75

meer dan 200 gram CO2 per kilometer

Bron: Agencia Tributaria  

 • Een formulier voor uitzondering moet binnen een maand na ingang van de verblijfsvergunning worden opgestuurd. Hiervoor moet u uw bewijs van emigratie laten zien (certificado de baja de residencia).
 • 10 procent belasting op auto’s vanuit de Europese Unie, tenzij u een Spaanse burger bent.

Elk van de bovenstaande belastingtarieven wordt toegepast op de oorspronkelijke prijs van het voertuig, met een vermindering voor elk jaar van de leeftijd tot aan tien jaar, bijvoorbeeld 20 procent na het eerste jaar, 30 procent na twee jaar, 50 procent na vier jaar, en 80 procent na tien jaar.

Rijden met buitenlandse kentekenplaten

Inwoners: Het is niet toegestaan voor een spaanse inwoner om een auto te bezitten met buitenlandse kentekenplaten. Voertuigen geregistreerd buiten de Europese Unie mogen in het algemeen niet worden bestuurd door inwoners van de Europese Unie. Het importeren van auto’s met rechtse besturing werd toegestaan in 1991, maar werd daarna weer afgeschaft (vanwege protesten van Britse inwoners naar de Europese Commissie!). Alleen immigranten mogen een auto met rechtse besturing registreren. Inwoners van Spanje mogen dit niet.

Het importeren van een auto met rechtse besturing is niet verstandig, aangezien u minder ziet op de rechtste weghelft. Een behoorlijk aantal ongelukken komen voor met auto’s met rechtse besturing. Dit komt vaak doordat bestuurders de andere auto niet tijdig konden zien.

Niet-inwoners: de regels voor niet-inwoners hangen af of u vanuit de Europese Unie komt of niet.

 • EU-inwoners - niet-inwoners van Spanje mogen hun voertuig registreren en gebruiken voor 182 dagen per jaar zonder belasting te betalen. Het voertuig moet legaal zijn in het land van registratie, wat betekent dat het wordt geïnspecteerd en getaxeerd in Spanje.
 • Inwoners van buiten de EU - mogen tijdelijk hun auto importeren voor een maximum van zes maanden (die niet achter elkaar hoeven te zijn) in een jaar. Soms kunnen deze zes maanden worden verlengd. Dit geldt dan wel voor mensen die mensen die vaak de EU uitgaan, fulltime studenten van buiten de EU, en mensen met een speciale missie voor onbepaalde tijd. De auto kan dan worden gebruikt door de eigenaar, echtgenoot / echtgenote en kinderen (allen moeten geen inwoners van de EU zijn!). Het is wel belangrijk dat mensen van buiten de EU aangeven als zij niet in Spanje zijn vanwege de precintado.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: