Geld in Turkije

Cash, kaarten en geldautomaten

Geld in Turkije

Zorg dat je altijd cash bij de hand hebt in Turkije aangezien winkels en restaurants soms weigeren dat klanten betalen met bankkaarten. Een populaire winkel zal eerder een bankkaart als betaalmiddel aanvaarden.

Eens je een bankrekening opent kun je een debetkaart aanvragen. Je kan deze kaart gebruiken om geld van de rekening te halen. In theorie kun je gebruik maken van Switch, Maestro of Cirrus aan de geldautomaten. Wees echter niet verbaasd als een automaat (of verscheidene) je kaart weigert.

Voor de meeste banktransacties wordt er een kost aangerekend. Je kan bij je bank terecht voor exacte cijfers en voorwaarden. Wees je er wel van bewust dat je bij Turkse banken niet in het rood mag gaan omwille van de veiligheid. Tracht vooral te vermijden dat je rekening geblokkeerd wordt.

Draag geen grote bedragen geld mee, vooral wanneer je in een grote stad woont. Aangezien de grote meerderheid van de Turken gastvrij zijn, zal je als buitenlander niet te maken hebben met criminaliteit.

Krediet- en debetkaarten

Hoewel je met debetkaarten in verschillende winkels niet veel kunt doen, kan je er beter één aanvragen om geld af te halen aan de automaat. Indien niet, zal je er toch één nodig hebben (tenzij je telkens naar de bank gaat gedurende de openingsuren om geld af te halen). Je kan bonussen ontvangen voor succesvolle transacties.

Kredietkaarten (kredi kartı) zijn een andere zaak. Om deze te kunnen aanvragen moet je het Turkse burgerschap hebben. Zoals bij bankrekeningen kunnen uitzonderingen gemaakt worden als de banken zien dat je grote investeringen zal doen. Als je één van deze transacties doet, zal er een bedrag gelijk aan de kredietgrens vast komen te staan op je rekening, als een soort voorzorgsmaatregel.

Bij het activeren van je kaart zal er een telefoontje gebeuren om je PIN vast te stellen. Als je dit via internet kan regelen, doe dat dan. Het zal je veel tijd besparen.

Zoals hierboven al vermeld kan het zijn dat je niet altijd debetkaarten kan gebruiken in Turkije. Als je een bankrekening wilt openen in Turkije controleer dan bij je bank of technische moeilijkheden waarschijnlijk zijn.

Controles

Probeer controles (çek) te omzeilen in Turkije. Het zal niet altijd mogelijk zijn om met een cheque te betalen. Als je met een cheque betaald, zal de verkoper controleren of de cheque vereffend is. Enkel wanneer dit gebeurd is zal je de goederen meekrijgen.

Door het trage proces worden cheques enkel gebruikt voor peperdure aankopen of in commerciële transacties.

Reizigerscheques zijn nog minder gemakkelijk. De meeste handelaars en banken aanvaarden ze niet. De banken die reizigerscheques aanvaarden zullen je aansporen om een specifieke afdeling te consulteren die dit doen. Verder zal er een kost worden aangerekend voor het vereffenen van de cheque (soms 20% van de waarde van de cheque).

Maak het jezelf niet moeilijk en gebruik in de plaats cash, een debet- of kredietkaart.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: