Turkse banken

Een bankrekening openen in Turkije

Turkse banken

De officiële Turkse munteenheid is de lira (YTL). In het verleden werd de lira aangetast door de inflatie, die voor een onstabiele munt zorgde. Door de economische groei en de munthervormingen is de lira aanzienlijk gestabiliseerd.

Door de onstabiele munteenheid werden vreemde munten voor vele jaren geprijsd in Turkije. Tot op vandaag zullen Turkse banken je aanraden om een rekening te openen in Turkse lira of in een vreemde munt.

De belangrijkste banken in Turkije zijn Yapı Kredi Bankası-Koçbank, Türikiye İş Bankası (Isbank), Akbank en Garanti Bankası. Je zal gemakkelijk een filiaal van deze banken terugvinden waar je woont. Garanti Bankası beschikt over Engels sprekend personeel in de meeste afdelingen. Isbank is ondertussen eigenaar van verschillende Europese afdelingen, wat gemakkelijk is voor vele EU expats.

Ook zijn er buitenlandse banken in Turkije zoals: Deutsche Bank, HSBC Bank, Citibank, en J.P. Morgan Chase. Enkel HSBC heeft verschillende afdelingen binnen Turkije.

Islamitische banken

Er zijn 2 belangrijke Islamitische banken in Turkije: Turkish Bank en Türk Arap Bankası. Deze banken reguleren hun investeringen en bepaalde zaken volgens de Islamitische wet. Dit houdt in dat ze geen rente (faiz) aanrekenen of betalen op rekeningen of leningen. Bovendien doen ze geen investeringen in bedrijven die te maken hebben met varkensvlees, alcohol of gokken. Door deze beperkingen hebben Islamitische banken een uniek hypotheeksysteem ontwikkeld waarbij banken huizen aankopen en terug verkopen aan hogere prijzen (de kopers betalen in schijven).

Op de website van Al-Islam.org  kan je info vinden over de Islamitische wet indien je je wil aansluiten bij een Islamitische bank. Het kan je heel wat verwarring besparen!

Een Turkse bankrekening openen

Om een bankrekening te openen zal je je moeten registreren bij de belastingen. (bekijk het deeltje Belastingnummer in onze Job Gids). De meeste banken zullen je verplichten om een verblijfsvergunning te hebben voor je een rekening kan openen in Turkse lira. Sommige maken uitzonderingen voor klanten die hoge investeringen doen. Wees niet bang om te onderhandelen.

Als je geen verblijfsvergunning hebt en je kan het bankpersoneel niet overhalen, zullen de meeste banken je een rekening toestaan in euro, Britse ponden of dollars. Het nadeel bij rekeningen in een vreemde munteenheid is dat ze weinig of geen rente betalen.

Je zal gewoonlijk een aanvraagformulier moeten invullen met je belastingsnummer. Achteraf krijg je de rekening. Je zal waarschijnlijk een zichtrekening willen openen. Hierop kan je gemakkelijk bewaren en overschrijvingen doen. De meeste mensen opteren voor een internetrekening. Hiermee kan je automatisch de rekening van de telefoon of gas betalen.

Je kan ook een spaarrekening openen. Deze rekeningen moeten wel minstens een maand openstaan en de verdiende rente is onderworpen aan 15% bronbelasting. De rentevoeten zullen meestal de bronbelasting inhouden.

Bankuren

De meeste banken zijn open van 9u tot 17u en gedurende deze tijd heb je volledige toegang tot alle bankdiensten. Turkse banken blijven open gedurende de lunchpauzes. Soms kan het lang duren vooraleer je bediend wordt als je tijdens de piekuren naar de bank gaat.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: