Je geldmiddelen beheren

Investeren in Turkije

Je geldmiddelen beheren

Wanneer de inflatie hoog was in Turkije hadden potentiële investeerders te maken met barre tijden. Inwoners en buitenlandse investeerders voelen zich aangetrokken tot Turkije door de stabiele Turkse Lira en de economische groei.

Als je wilt investeren in Turkije zijn er 3 belangrijke aspecten die je in gedachten moet houden: financiële transacties, aandelen en eigendom. Je doet best op voorhand onderzoek vooraleer je je geld investeert, want bij elk aspect zijn er risico's aan verbonden.

Turkse banken

Turkse banken bieden een hoge rente aan op investeringen (enkel op bankrekeningen in Turkse lira, rekeningen in vreemde valuta betalen geen rente). Deze tarieven worden echter gecompenseerd door de hoge inflatietarieven. Als je wenst te investeren in een bank, doe onderzoek naar de gezondheid, rentevoeten en de Turkse inflatie voor je stortingen doet.

Er zijn zowel garanties als beperkingen op investeringen. Je hebt ook de mogelijkheid om een 'repo account' te nemen. Deze rekeningen geven meer rente op voorwaarde dat je het geld erop laat staan voor verscheidene maanden.

Aandelen

De 'Istanbul Stock Exchange' is sterk gegroeid in de laatste paar jaar. De recente recessie heeft de groei wat vertraagd, en zoals alle aandelenmarkten zal investeren altijd wel een risico inhouden. Als je wenst te investeren in Turkse aandelen, investeer in conservatieve fondsen zoals 'Turkish Airlines' tot je wat vertrouwd bent met de ups en downs van de markt.

De beurs van Istanbul biedt een lijst aan met banken, makelaars en andere intermediaire agentschappen die je kunnen helpen met je investeerplannen.

Eigendom

In vele gevallen is het kopen van een eigendom de veiligste investering die je kunt doen. Door de groei in het toerisme heeft de Turkse vastgoedmarkt zich sterk uitgebreid. Bovendien is Turkije een populaire bestemming geworden voor buitenlandse gepensioneerden (vooral van Groot-Britannië). De eigendomsprijzen blijven laag, hoewel hun waarde steeds toeneemt.

Investeren in Turks vastgoed is niet zo verstandig, vooral indien de waarde van de lira wankelt. Meer informatie over de aankoop of verhuur van eigendom in Turkije kan je vinden in onze gids over vastgoed.

Islamitische wetgeving en investeringen

De populariteit van de Islamitische banken is geleidelijk aan toegenomen. Binnen een paar jaar zullen de banken zelfs 10% van het Turkse kapitaal bezitten.

Hoewel de Islamitische banken even betrouwbaar zijn als andere, worden ze gereguleerd volgens de Islamitische wetgeving. Ook jouw investeringen zullen geregeld worden volgens deze wetgeving. In industriën die taboe zijn kan je echter niet investeren zoals: alcohol, varkensvlees of vele andere producten.

Je zal integendeel bizarre financiële schema's tegenkomen die de betaling van de rente omzeilen: genieten van rente is verboden onder de Islamitische wetgeving. Hierdoor zullen de Islamitische hypotheken verschillen van de traditionele modellen. In de meeste gevallen zal de bank een woning kopen om ze dan te verkopen aan een hogere prijs.

Als je wilt investeren bij een Islamitische bank zal je dus ook de kleine lettertjes moeten lezen van de Islamitische wet op het website Al-Islam.org . Zo zal je niet verrast worden als je investering in een gitaarfabriek geweigerd wordt door de bank (aankoop en verkoop van instrumenten is ook verboden volgens de Islamitische wet).

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: