Turkse belastingen

Inkomsten en andere belastingen

Turkse belastingen

Ondanks de basis van het Turkse belastingssysteem vrij eenvoudig is, moet je zeker een boekhouder raadplegen. Zo ben je zeker dat je geen Turkse aftrekkingen over het hoofd ziet (of vrijstellingen in sommige gevallen).

Iedereen die tenminste 6 maand in Turkije woont dient belastingen te betalen. Dit heeft niks te maken met het feit of je werk hebt of een verblijfsvergunning. Als “belastingsplichtige” ben je onderworpen aan inkomensbelastingen, ongeacht waar je het geld ook verdiend hebt.

Belastingsontduiking komt veel voor omdat er een hoog aantal illegale en parttime werkers zijn. Een andere reden is omdat er veel wettelijke werknemers krap bij kas zitten en omdat de belastingsregering worstelt met de straffen. Toch betaalt 30% van de bevolking de belastingen niet, ondanks de hoge straffen. Het wordt steeds moeilijker om de belastingen te ontduiken door de hervormingen binnen de belastingen.

Turkse inkomensbelastingen

Turkije gebruikt een steunsysteem om de aansprakelijkheid van de inkomensbelastingen (gelir virgisi) te bepalen. In Turkije ben je onderworpen aan inkomensbelastingen, waar je de inkomsten ook gegenereerd hebt. Deze schijven liggen tussen 17000 Turkse lira per jaar (zij betalen 15 % belastingen) tot 40000 Turkse lira per jaar (zij betalen 35% belastingen). Daarbij zijn er vele kortingen en vrijstellingen die dit bedrag verlagen. Alle sociale zekerheidsbijdragen zijn bijvoorbeeld belastingsvrij.

Het Turkse belastingsjaar begint op 1 januari en duurt tot 31 december en de schijven worden bepaald op je inkomen van februari-maart van het vorige jaar. Je zal bijvoorbeeld een belastingsaangifte op het jaar 2009 moeten doen aan het einde van maart 2010. Deze belastingsaangifte is gebaseerd op de verdiensten van februari tot maart 2010.

De inkomensbelasting wordt betaald in 4 schijven (per kwartaal) doorheen het jaar. Daarbij wordt er een boete aangerekend van 4% voor elke late betaling. Als je voor een Turks bedrijf werkt zal je werkgever de inkomensbelasting aftrekken van je maandsalaris.

Als je het geluk hebt om als journalist of universitair te werken, ben je uitgesloten van de Turkse inkomensbelasting.

Andere belastingen

Als je een woning verkoopt in Turkije ben je onderworpen aan een vermogenswinstbelasting tussen 15 en 25% van je winst. Deze belasting wordt ook aangerekend op verkopen van aandelen.

De belasting over de toegevoegde waarde (BTW) wordt aangerekend op goederen i.p.v. verkoopsbelasting. Het tarief is gewoonlijk 18% maar het kan in sommige gevallen lager zijn. De Turkse regering haalt vooral zijn inkomsten daar uit. Een speciale consumptiebelasting wordt aangerekend op de zogenaamde luxe goederen (voertuigen, alcohol, petroleumgoederen). Het tarief varieert naargelang de vraag van de goederen.

Bij de waterfactuur van elke burger worden er milieubelastingen gerekend. Als je in een woning leeft waar de diplomatische missie eigenaar van is (buitenlandse ambassade of consulaat), of je huur betaald wordt door een diplomatische missie, ben je vrijgesteld van milieubelastingen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: