Aan de slag

Hoe vind je jouw droomwoning in Turkije?

Aan de slag

Vooraleer je iets doet, wees je er dan van bewust of je een huis koopt of je investeert. Ga daarna na of je een nieuwe of oudere eigendom wenst.

Als je een huis koopt als investering of om te verhuren, denk er dan aan dat voordelige woningen mogelijk geen woningen zijn naar je zin. Stel je in de plaats van de huurder of koper.

De ouderdom van de woning is ook een belangrijke factor. Nieuwe woningen zijn in betere fysieke vorm. Men besteedt namelijk minder aan onderhoud en aan energie, hoewel oudere woningen met karakter vaak gelegen zijn in betere omgevingen.

Hoe zoek je achter vastgoed in Turkije?

De beste manier om een woning te zoeken is de omgeving verkennen en kijken naar de bordjes op de vensters. Aan elk beschikbaar huis zal er een bordje hangen met 'satilik' (te koop).

Zelf op verkenning gaan geeft je de mogelijkheid om huizen met elkaar te vergelijken in de stad. Hoe meer je weet over de omgeving (en de prijzen of andere vastgoedmakelaars in de buurt), hoe beter je zal kunnen onderhandelen met de eigenaars. Wanneer je rondkijkt in landelijke gebieden zal je uiteraard eerst een lijst raadplegen om dan te beslissen welke eigendommen je wilt bekijken.

Als de ligging en de staat van het huis behoorlijk zijn, kan je verschillende websites van vastgoedmakelaars raadplegen. Wacht nog even met het bellen naar de eigenaar. Individuele eigendommen hebben meestal meer dan 1 online lijst en worden verschillend geprijsd. Dit zal je een idee geven van de eigenlijke vastgoedwaarde. Ook is dit belangrijk vooraleer je start met onderhandelen. Een goede site is bijvoorbeeld de site van Turyap.

Turkse vastgoedmakelaars

In Turkije is het moeilijk om eigendom te kopen zonder vastgoedmakelaar (emlakçi). De agenten worden betaald op basis van een commissieloon door zowel de koper als de verkoper. Men kan trouwens altijd onderhandelen over de commissie. Als je een goede onderhandelaar bent is de commissie schappelijk. Tracht een commissie van ongeveer 3% van de vastgoedwaarde na te streven.

Het vastgoed is genoteerd bij de agenten, tenzij je de woning onmiddellijk verkocht wordt door de eigenaar of de projectontwikkelaar. Kijk altijd na of de makelaar wettelijk het goed mag verkopen dat hij aanbiedt. Vele agenten leggen eigendommen vast die ze niet echt verkopen (dit noemt men “flying a kite”) in de hoop om kopers aan te trekken die ze kunnen doorsturen naar de verkoper voor een commissie.

Verwacht niet van je makelaar dat hij gedetailleerde info heeft over de eigendommen. In Turkije lijsten agenten eigendom op om kopers aan te trekken. Terwijl zij de woningen voorstellen aan de klanten, laten ze niet de technische specificaties zijn wat hun verantwoordelijkheid is. Ga er altijd van uit dat de commissie voor een agent belangrijker is dan jouw wensen. Bezoek de eigendom zelf en laat ze schatten door een onafhankelijke bron.

Als je beslist om een eigendom te kopen zonder de diensten van een agent te gebruiken, kan je kijken naar bordjes op vensters die melden 'sahibinden' (van de eigenaar). Het loont steeds de moeite om gelijkaardige woningen online te bekijken om zo de prijzen te vergelijken in de omgeving.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: