De Turkse Vastgoedmarkt

Vastgoed in Turkije

De Turkse Vastgoedmarkt

De laatste jaren investeren buitenlanders steeds meer in Turks vastgoed. Dit leidde tot een groeiende infrastructuur en een groter aantal golfcursussen en vakantieoorden.

Ondanks het hoge aantal investeringen blijven de vastgoedprijzen laag in Turkije vergeleken met andere Europese landen. Dit maakt de Turkse vastgoedmarkt een ideale investeringskans.

Turkije behandelt de buitenlandse investeerders volgens het principe van de wederzijdsheid: zolang Turken een eigendom mogen kopen in het thuisland mogen buitenlanders een woning aanschaffen in Turkije.

In tegenstelling tot vele andere landen is de houding van Turkije tegenover buitenlandse investeerders redelijk eenvoudig.

De actuele vastgoedprijs is gebaseerd op 2 belangrijke factoren: de ligging van de eigendom en de kwaliteit van de constructie.

De ligging van de woning

Gebieden waar expats zich willen vestigen zijn Istanbul (als het Turkse zaken- en cultureel centrum), Ankara (voor politieke redenen), en het zuiden van Turkije (als regio voor toeristen). Diegene die geïntereseerd zijn in cultuur en in natuur kiezen zich te settelen in het westelijke kustgedeelte van Turkije.

Istanbul: Istanbul is één van de grootste steden van Europe met een metropolitische bevolking van 12,6 miljoen. De stad is gekend om zijn cultuur, zaken en nachtleven.

Hoewel er veel eigendommen beschikbaar zijn is er een tekort aan goedkoop en goed onderhouden vastgoed. Bepaalde woningen zijn in zeer slechte staat. Bepaalde districten zijn ver van de stad gelegen zodat ze onpraktisch zijn voor diegene die er niet werken, terwijl andere wijken
onvriendelijke omgevingen zijn voor buitenlanders.

Istanbul is een tegenstrijdige stad met enorme prijsverschillen – soms tussen straten die amper op 50 meter van elkaar liggen.

Dit betekent dat je zorgzaam op zoek moet gaan naar je eigendom, de waarde en de omgeving voor je het koopt. Dit is vooral geldig in Istanbul.

De Zuid Mediterrane kust: Vastgoed aan de Mediterrane kust varieert van gewone flats of smalle huizen tot luxeuse villa's. Er zijn ook residentiële parken ontworpen voor buitenlanders.

Als je zoekt naar een huis of een villa, wees dan op je hoede voor de “co-operative properties” (ongeveer 40 tot 60 huizen die gefinancieerd worden door groepen mensen). In vele gevallen is de kwaliteit van de constructie slecht. Daarbij heeft de groep die het vastgoed financieert meer villa's of huizen gebouwd op de grond dan dat toegelaten was. De belangrijkste kwestie is dat het gezamenlijk vastgoed van de arbeidscooeperatie is en niet van individuele personen. Als je zelfs wettelijk een huis of villa koopt heb je secundaire eigendomsrechten (gelijkaardig aan deze van een huurder).

Andere regio's: Alle andere regio's in Turkije hebben mooie eigendommen ter beschikking aan redelijke prijzen, hoewel je nog zal moeten zoeken naar een woning dat aan jouw behoeften voldoet.

Eigendomsprijzen in Turkije

De prijzen voor eigendom in Turkije kunnen sterk variëren. Hoe beter de ligging en hoe nieuwer het gebouw is, hoe duurder de prijs zal zijn. Het is allesinds moeilijk om van de prijs af te dingen door de enorme variëteit. Een nieuwe flat kost ongeveer 90000 euro voor 180 2m, terwijl je 50 meter verder een huis van mindere kwaliteit kan kopen aan dezelfde prijs.

Eigendommen in door buitenlanders geliefde gebieden zijn duurder dan gebieden die Turken verkiezen. Dit heeft amper iets te maken met de kwaliteit van de omgeving maar met het feit dat eigenaars meer aanrekenen aan buitenlanders.

Daarom loont het de moeite om goed rond te kijken. Zorg dat je de regio kent en raadpleeg een aantal websites om de prijzen te vergelijking.

Mogelijke problemen bij het kopen van een woning

In vele gevallen is het kopen van een huis in Turkije hetzelfde als dat je ergens anders iets koopt. Er zijn “dos” en “don'ts” die je beschermen tegen fraude en het aankoopproces vereenvoudigen.

Gebruik ten eerste je gezond verstand bij elke stap dat je neemt. Teken geen contract dat je niet kan lezen en maak kopieën van de identiteitskaart (Kimlik) van de verkoper en zijn vastgoedmakelaar.

Raadpleeg een ervaren advocaat vooraleer je start met de zoektocht naar een woning. Er zijn veel advocaten in Turkije die een andere taal spreken en die je kunnen helpen. Je zal moeten betalen voor hun diensten maar het zal je wel veel tijd en geld uitsparen. Een lijst van Turkse advocaten en gespecialiseerde firma's in het eigendomsrecht kan je terugvinden op de website van HG.org.

Laat je advocaat alle contracten en documenten nalezen en doe nooit geen betalingen totdat hij het zegt.

Laat uiteindelijk je eigendom schatten door een onafhankelijke bron. Aangezien vele eigenaars buitenlanders veel aanrekenen zal een objectieve mening je helpen om te onderhandelen over de prijs en om je te beschermen tegen bedrog.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: