Het aankoopproces

Papierwerk en contracten

Het aankoopproces

Het aankoopproces van een woning is onomwonden en goed gereguleerd in Turkije. De nieuwe eigenaar ontvangt uiteindelijk een akte (tapu) van het lokale land register kantoor. Dit document bevestigt dat hij of zij de nieuwe eigenaar is van die woning.

Je bereidt best de contracten voor met een advocaat. In Turkije zijn er 3 contracten: het reservatie contract, dat aangeeft dat de verkoper de eigendom van de markt kan nemen, een voorafgaand contract, dit dient als basis voor prijsonderhandelingen, en het volledige contract, dat de eigenlijke transactie omlijnt.

Je advocaat zal voldoen aan de punten van het Turkse vastgoedrecht. Dit is een goede reden om een ervaren advocaat te vinden die jou vertegenwoordigt. Hiermee kan je vermijden dat je te maken krijgt met een illegaal contract bij de aankoop.

Zorg ervoor dat het contract gelegaliseerd is voor je het tekent. Laat het ook vertalen zodat zowel de koper en de verkoper een kopie hebben in hun moedertaal.

Militaire toestemming

Na het tekenen van het voorafgaand contract zul je de militaire toestemming moeten bekomen voor je aankoop. Zorg ervoor dat je dit bekomt voor je akkoord gaat met de betaling, aangezien je geen 'tapu' krijgt zonder de toestemming.

De verkoper zal de nodige aanvraag doen in jouw plaats.

Een departement van de 'Aegean Army High Command' zal deze aanvragen verwerken, en houden de volgende afwegingen in: je strafblad en de ligging van het vastgoed.

Je strafblad veroorzaakt problemen als je veroordeeld bent voor een zware misdaad zoals moord of drugsverkeer.

De ligging van de eigendom wordt geëvalueerd op basis van militaire waarde. Het meeste vastgoed aan de kust wordt beschouwd als vastgoed met “militaire waarde”, aangezien buitenlanders kustelijk land zonder problemen aankopen (grote stukken land aankopen is een ander probleem). De algemene regel luidt: hoe kleiner het stuk land, hoe vlugger er wordt toegegeven.

Het krijgen van toestemming duurt meestal tussen 2 en 4 maand maar het kan ook langer duren als het leger overdonderd wordt met aanvragen. Er wordt gezegd dat indien Turkije dichter bij het EU lidmaatschap aanleunt, deze vereiste niet meer zal gelden voor EU burgers.

Een tapu verwerven

De tapu (akte voor de eigendom) wordt afgehandeld na het tekenen van het volledige contract en kan enkel worden overhandigd door het lokale land register kantoor. De delen onderaan de pagina zijn enkel voor officieel gebruik en het document moet een stempel krijgen en getekend worden door een tapu ambtenaar zodat het wettelijk is.

Om de eigendomsaanvraag af te handelen aan het tapu kantoor heb je de tapu nodig van de vorige eigenaar, alsook het registratiedocument voor de elektriciteit, water, gas en telefoon (als ze geïnstaleerd zijn). Je hebt ook tenminste 4 pasfotootjes nodig.

Speciale vereisten voor buitenlanders maken de transactie veiliger. Een voorbeeld van een “extra” vereiste is een officieel aangewezen vertaler. Het akte departement voorziet dergelijke diensten, maar ze rekenen kosten voor aan.

Na de aankoop van een eigendom in Turkije mag je de woning verhuren of herverkopen zoals een andere Turkse eigenaar. Je mag ook winsten verplaatsen van buitenlandse bankrekeningen naar de bankrekeningen in je thuisland.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: