Contracten

Waar moet je op letten

Contracten

Wanneer je lange zoektocht naar een geschikte woning eindelijk achter de rug is rest alleen nog het tekenen van het contract. Blijdschap overheerst, maar blijf echter wel goed op je hoede! Vaak is de huisbaas, makelaar of een andere derde partij verantwoordelijk voor het contract en het is essentieel dat je de implicaties van het contract volledig begrijpt. Je wilt immers niet op het laatste moment een nare fout begaan. Wij geven je enkele tips voor zaken waar je goed op moet letten.

Duur van het contract: De meeste huurcontracten lopen voor één kalenderjaar waarin het voor de verhuurder niet mogelijk is de huur te verhogen. Let goed op de afspraken over opzegging. Termijnen van opzegging kunnen verschillen en volledige duidelijkheid vooraf is gewenst.

Het betalen van gas, water en licht: Dit is overal verschillend. Soms zijn alle servicekosten bij de huurprijs inbegrepen en soms is de huurprijs volledig exclusief. Het komt ook voor dat slechts één van de gezamenlijke onderhoudskosten dient te worden betaald. Vraag dus duidelijk welke afspraken hiervoor gelden. De uitgaven voor gas, water en licht kunnen immers aardig hoog oplopen.

Verbreken van het contract: Het kan zijn dat je contract wordt stopgezet en je de woning wordt uitgezet wanneer je bepaalde afspraken uit het contract niet hebt nageleefd. Je dient goed op de hoogte te zijn van wat je wel en niet mag doen volgens het contract.

Borg: Het is gebruikelijk in Canada dat de huisbaas twee maanden borg vraagt. Dit is een gangbare voorzorgsmaatregel die de verhuurder beschermd tegen eventuele schade en/of schulden waar jij verantwoordelijk voor bent geweest. Het is verstandig om voor je intrek samen met de huisbaas een lijst op te stellen van de aanwezige inboedel en noteer duidelijk alle gebreken. Zo voorkom je eventuele beschuldigingen in de toekomst.

Juridisch advies: Wanneer je niet helemaal gerust bent over het contract is het verstandig om juridisch advies te zoeken. Dit kan je een hoop ellende besparen. Een goede optie is het provinciale huurwoningen tribunaal, zoals het ORHT (Ontario Rental Housing Tribunal). Zij bieden gratis, onafhankelijk en betrouwbaar advies over huurzaken. Je kunt een persoonlijke afspraak maken of informatie inwinnen via de telefoon. Ga voor meer informatie naar: www.ltb.gov.on.ca .

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: