Sociale verzekeringen

Alles wat je weten moet

Sociale verzekeringen

Verzekeringspolissen onderscheiden zich in een verplichte en een vrijwillige verzekering. De verplichte verzekering valt onder de Duitse sociale verzekeringswetgeving.

Deze verzekeringsvorm betreft werknemers, studenten, stagiaires, gepensioneerden en in sommige gevallen ook hun Families. Zeer waarschijnlijk moet je verzekerd zijn tijdens je verblijf in Duitsland, maar er zijn enige uitzonderingen.

De term sociale verzekering bestaat uit vijf categorieën, de “vijf pilaren” van het sociale verzekeringssysteem:

De ongevallenverzekering wordt compleet door de werkgever betaald, de andere soorten op een 50:50 basis. In de meeste gevallen bedraagt het een percentage van je inkomen, in sommige gevallen loopt deze op tot een bepaald bedrag. Rond de 20% van het inkomen wordt aan verzekeringen betaald door de werkgever, dus voordat je het ontvangt. In het geval van eigen ondernemers betalen zij het zelf aan de belastingdienst.

In het geval dat je valt in de categorie van geringfügig Beschäftigter (gelimiteerde werknemer), wat betekend dat je minder dan 50 dagen of 2 maanden per jaar werkt, of je verdient minder dan €400/maand, dan hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Je bent wel altijd verplicht om een ziektekostenverzekering af te sluiten.

Studenten: als student zijnde ben je ook verplicht om een bewijs van je ziektekostenverzekering te laten zien tijdens het inschrijven op een Duitse school. Meer belangrijke informatie vind je op de pagina over ziektekostenverzekeringen . Een werkongevallenverzekering is vaak door de school of universiteit verstrekt.

Internationale sociale voorzieningen: binnen de EU geldt de regelgeving dat elk persoon recht heeft op medische zorg en dat het benodigde geld door zijn verzekering in elke EU lidstaat moet worden betaald. Enkele formulieren geven toestemming om ook recht te hebben op medische zorg in Europese landen die niet tot de EU behoren. Bijvoorbeeld wanneer je een Duitse ziektekostenverzekering hebt en je voor een half jaar naar Noorwegen wilt gaan, heb je met het E101 en het E111 formulier toch recht op zorg en kun je je verzekering op de normale manier doorbetalen.

Tip: alle verdere en meer recentelijk gepubliceerde informatie over deze onderwerpen vind je op de site van de Bundesministerium für Gesundheit und soziale Sicherung (ministerie van gezondheid en sociale zekerheid): www.bmas.de .

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: