Apotheken

Hoe de juiste medicijnen te bemachtigen

Apotheken

De meeste medicijnen worden bij de Apotheke verkocht welke door een grote rode A wordt aangegeven. Vergis je niet wanneer je een Drogerie binnenstapt, waar je naast pijnstillers alleen cosmetica en toiletartikelen kan kopen.

In een Apotheke worden twee soorten medicijnen verkocht, de vrij verkrijgbare en medicijnen die alleen op Rezept (doktersrecept) verkregen kunnen worden. Waneer nodig, krijg je bij de huisarts een Rezept waarmee je in de Apotheke de medicijnen kan verkrijgen.

De wetten die medicijngebruik beschrijven zijn zeer strikt in Duitsland, veel medicijnen kunnen alleen op recept verkregen worden. De meer gewone medicijnen, zoals normale pijnstillers zijn gewoon verkrijgbaar.

Wanneer je door het ziekenfonds verzekerd bent, zal het grootste gedeelte van de kosten snel worden vergoed. Afhankelijk van de Zuzahlungspflicht (meebetaalplicht) die aan het medicijn verbonden zit, moet een bedrag door de gebruiker van het medicijn worden betaald. Alleen wanneer het maandelijks inkomen van de verzekerde onder een bepaald niveau ligt, kan er een uitzondering hierop worden gegeven.

Wanneer je particulier verzekerd bent in Duitsland, betaal je eerst zelf altijd de medicijnen en stuur je de rekening naar de verzekeraar. Voor meer details over dit onderwerp, lees de pagina over ziektekostenverzekeringen .

Losstaand van welke soort verzekering je hebt, zal je de medicijnen waarvoor je geen recept nodig hebt, gewoon zelf moeten betalen. Houdt in gedachten dat de medicijnen in Duitsland in de hoogste prijsklasse van Europa liggen, dus neem een grote pot pijnstillers en neusspray van thuis mee.

De openingstijden van apotheken zijn vaak gelijk aan die van de andere winkels, op werkdagen van 09:00-18:30 en zaterdags van 09:00-13:00. Er is altijd een apotheek open, ook in de nacht, vaak hangen de adressen van de open apotheken op de deuren van alle (ook gesloten) apotheken. Lees ook de pagina over noodgevallen  voor meer informatie.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: