Verzorgingskosten

De 5de pilaar van het sociale verzekeringsstelstel

Verzorgingskosten

Iedereen die een ziektekostenverzekering heeft, moet verplicht ook een verzorgingskosten verzekering afsluiten.

De in 1995 toegevoegde 5de pilaar van het Duitse sociale verzekeringsstelsel, behoedt de drager van deze verzekering van de kosten voor behoefte aan constante verzorging door ziekte, een chronische aandoening of ouderdom.

Deze verzekering kan bij dezelfde verzekeraar worden afgesloten als bij je normale verzekeraar. Wanneer je bij het ziekenfonds verzekerd bent, heb je automatisch recht op dekking van de kosten van zorg op lange termijn. In de meeste gevallen moet bij een particuliere verzekering deze polis apart worden afgesloten.

De bijdrage voor deze verzekering wordt wederom door de werkgever en nemer gelijk gedeeld. En zijn gebruikelijk 1,7% van het bruto maandsalaris.

Je komt in aanmerking voor constante zorg wanneer de dagelijkse activiteiten niet meer zelf ondernomen kunnen worden over een lange periode, minimaal 6 maanden. De posten persoonlijke hygiëne, eten, mobiliteit en huishouden worden in overweging genomen bij het bepalen van de soort hulp die je toegewezen krijgt.

De hulp kan of bestaan uit iemand die helpt bij de dagelijkse activiteiten, of uit het observeren en bijstaan op de benodigde momenten. Je kan kiezen voor betaalde hulp of voor niet betaalde, welke door een professionele organisatie wordt gegeven.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: