Doktoren & tandartsen

Afspraken maken, visites en verzekeringen

Doktoren & tandartsen

In Duitsland heb je veel verschillende doktoren, van de reguliere Hausärzte (huisarts) tot specialisten zoal cardiologen, dermatologen etc.

Je doet er goed aan om je in te schrijven bij een huisarts voor in het geval er iets met je gebeurt. Je kan voor de meeste kwalen bij de huisarts langs, of bellen om een visite van de arts bij jou thuis te plannen. De huisarts kan een doorverwijzing maken naar een specialist indien nodig. In de spoedgevallen kan je meteen door naar de specialist.

Je kan in uitzonderlijke gevallen ook zonder een Termin (afspraak) bij de huisarts lang, maar verwacht niet dat je direct aan de beurt bent, wachttijden kunnen hoog oplopen. Het is aan te raden om van te voren toch even te bellen dat je langskomt. Auf Termin kan je waarschijnlijk met een aantal dagen tot een of twee weken langskomen, zoals bij een tandarts of de specialist zelf. De gebruikelijke ontvangsturen zijn gedurende de ochtenden, maar kunnen per arts verschillen, weinigen zijn open gedurende de weekeinden en gedurende de vakanties kan je meestal bij een waarnemer terecht wanneer de arts er zelf niet is.

Namen en adressen van de huisartsen kunnen in het telefoonboek gevonden worden, die van specialisten in de gouden gids onder Ärtze. Je bent vrij in het kiezen of switchen van arts. De meeste artsen spreken ook engels, bij de ambassade van je land kan je en lijst verkrijgen met artsen die ook jouw eigen taal spreken.

Wanneer je en Duitse verzekering hebt, krijg je van de verzekeraar een plastic ID kaartje welke je mee moet nemen wanneer je een arts gaat bezoeken. In het kaartje zit een chip waar je persoonlijke gegevens op staan die worden ingelezen voor je eerste bezoek aan de arts.

In het geval dat je een ziekenfonds, of algemene verzekering hebt, dien je €10 te betalen voor elk eerste bezoek dat je aan de arts brengt elk kwartaal. In het geval van een particuliere verzekering moet je eerst de gehele rekening zelf betalen en krijg je dat bedrag van je verzekeraar terug.

Sommige doktoren accepteren alleen cliënten die een particuliere verzekering hebben, verzeker jezelf ervan dat je de juiste verzekering hebt bij het maken van een afspraak. De doktoren die beide groepen verzekerden accepteren duiden dit aan met de woorden Kassenarzt of Alle Kassen. Wanneer je geen particuliere verzekering hebt en besluit toch naar een arts te gaan die alleen particulier verzekerden behandeld, zal je de kosten zelf moeten betalen. Lees ook de pagina over voor meer informatie.ziektekostenverzekeringen 

Er wordt in Duitsland veel informatie verstrekt over regelmatig naar de dokter en de tandarts gaan, vooral voor kinderen en mensen boven de 35 wordt een bezoek eens in het half jaar aangemoedigd.

Tandartsen

Enige tijd geleden hebben grote veranderingen in het verzekeringsstelsel de vergoedingen op tandheelkundige kosten flink terug doen lopen. Zelfs met een particuliere verzekering worden niet alle kosten meer vergoedt. Vraag naar deze vergoedingen bij je verzekeraar, het is niet overbodig om naar een uitgeprinte lijst van de vergoedingen die bij verschillende behandelingen worden gegeven te vragen.

De kosten van een behandeling kunnen enorm hoog oplopen, in uitzonderlijke gevallen zelfs ltot €4000! Veel buitenlanders plannen hun bezoek aan de tandarts wanneer zij naar hun thuisland gaan. Sommige Duitsers kiezen er zelf voor om naar tandarts in het buitenland te gaan.

Alternatieve geneeswijzen

Veel dokters beoefenen naast de westerse geneeswijzen ook alternatieve soorten, als acupunctuur, ozon therapie en homeopathie. Verzekeraars door het hele land hebben de effectiviteit van deze toepassingen geaccepteerd en vergoeden de kosten gemaakt bij een geregistreerde professionele beoefenaar. Informeer jezelf over welke verzekeraar de beste opties aanbiedt, deze verschillen vaak per regio.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: