Noodgevallen

Alarmnummers, ziekenhuizen en apotheken

Noodgevallen

Wanneer er in nood hulp nodig is, kan je ook ´s nachts en in het weekend naar de Notaufnahme (eerste hulp) in elk ziekenhuis, of een Notartzt (spoedarts) bellen.

Spoedartsen staan in de lokale kranten onder de kop Ärztlicher Notdienst of Ärztlicher Bereitschaftsdienst. Je kan ook elke andere arts bellen, welke een automatisch antwoordapparaat aan heeft staan waarop af te luisteren valt welke arts als noodarts dienst doet.

Alarmnummer: 112

Voor de politie draai je 110, voor brandweer en ambulance 112. dit kan vanaf elke telefoon gedaan worden zonder dat het geld kost, ook zonder simkaart in een telefoon, en vanaf een straattelefoon zonder munt of pas. Wanneer je belt vanaf de weg, geef dan de nummers op de kilometerpaaltjes aan waar het ongeluk zich plaats heeft gevonden. Ook kunnen de nooddiensten worden gebeld vanaf de snelweg, met de speciale Notrufzelle (s.o.s. telefoons). De lokaties hiervan worden aangegven door pijlen die op de kilometerpaaltjes staan.

Apotheken

Wanneer je ´s nachts of buiten normale openingstijden om, medicijnen (op recept) nodig hebt, kan je de adressen van de geopende filialen in de krant vinden onder de kop Apotheken-Notdienst. Ook hangt er een lijst met apotheken die geopend zijn voor Notdienst op de deur van elke andere apotheek. Vaak moet je aanbellen bij de noodapotheken om binnen gelaten te worden, en betaal je vaak een extra bedrag voor de nachtservice.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: