Introductie

De telefoonmarkt

Introductie

De Duitse monopolist Deutsche Telekom domineerde de telefoonmarkt tot 1998 met hoge prijzen en vaak langzame service. Sinds die tijd is de markt langzaamaan geprivatiseerd en betraden er meer concurrenten de markt, wat leidde tot betere kwaliteit voor lagere prijzen.

Nog steeds worden veel vaste lijnen door Duetsche Telekom beheerd, de competitie heeft voor een lagere prijs gezorgd, vooral merkbaar op de langeafstandsgesprekken. De grootste invloed hierop is de mogelijkheid om voorkiesnummers te draaien om goedkoper te kunnen bellen. Lees daarover meer op de pagina over gesprek via gesprek .

Telefoongesprekken worden altijd per minuut betaald, ook das Ortsgespräch (locale gesprekken). Dit verklaart waarom de Duitsers niet zoveel als anderen aan de telefoon zitten zoals andere nationaliteiten. Als je bij een gastfamilie verblijft, houd de tijd dat je belt dan in de gaten.

De kosten variëren gedurende de dag bij sommige aanbieders, ook voor de afstand die je gesprek aflegt. Zo bel je vaak stukken goedkoper tussen 18:00 en 09:00 uur, gedurende het weekend en de vakanties. Vaak is het goedkoopste bellen tussen 21:00 uur en vroeg in de morgen, vooral voor langeafstandsgesprekken.

Voor internationale gesprekken worden soms goedkopere tarieven berekend gedurende bepaalde uren van de dag. Het bellen met een mobiele telefoon is stukken duurder dan vanaf een vaste lijn.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: