telefoonaansluitingen

Hoe een vaste lijn aan te vragen

telefoonaansluitingen

Een vaste telefoonaansluiting in je huis aanvragen is een vanzelfsprekend proces, de makkelijkste manier om dit te doen is via een Deutsche Telekom winkel of “T-Punkt”.

Deze kunnen overal in elke stad in Duitsland gevonden worden, in het telefoonboek staan zij als eerste onder de telefoon- en Deutsche Telekom sectie. Ook kan je bellen met het gratis 0800-330 1000 nummer voor het dichtsbijzijnde filiaal.

In de meeste huizen is er al een telefoon geïnstalleerd, welke je van de vorige eigenaar over kan nemen. Dit is in veel gevallen goedkoper dan een nieuwe verbinding aanvragen. Sinds 2004 heeft Deutsche Telekom de regelgeving veranderd en moet elke nieuwe gebruiker, dus ook wanneer je een lijn overneemt, een bedrag van €59 betalen. De wachttijd is meestal 2 tot 3 werkdagen.

Een tweede optie is het aannemen van een alternatieve aanbieder. Sommige grote steden hebben hun eigen lokale netwerk die, afhankelijk van je belpatroon goedkoper uit kunnen vallen, dus het is vaak lonend om de vergelijking te maken.

Analoge versus digitale (ISDN) connecties

In Duitsland worden twee verschillende telefoonnetwerken aangeboden:

Analoge verbinding (T-Net): dit is een normale verbinding, waarmee je met een standaard analoge modem ook verbinding tot het internet kan krijgen. Het verschil in snelheid bedraagt veelal 15 tot 20% afhankelijk van de kwaliteit van de lijn. Wees ervan bewust dat er maar een toestel verbinding kan hebben, dus geen modem en telefoon tegelijk. De kosten van een basis aansluiting is €15,66/maand plus de kosten die je belt. Deze informatie berust op gegevens vrijgegeven in 2004.

Digitale (ISDN) verbinding: het Integrated Subscriber Digital Network oftewel ISDN is een populair, en toch economisch alternatief en biedt vele voordelen op een analoge verbinding. Het is overal verkrijgbaar, een korte beschrijving:

  • 2 kanalen, welke beide tegelijk kunnen worden gebruikt voor gesproken, gefaxte of data (bijv. internet) verbindingen. De data verbinding heeft een 64Kbps snelheid, voor zowel up- als downloads. Het is mogelijk om beide kanalen alleen als data verbinding te gebruiken, waardoor de telefoon- en faxverbinding vervallen, maar een 128Kbps internetverbinding mogelijk wordt. Dit is echter alleen mogelijk wanneer je eigen ISP (Internet Service Provider) dit toestaat.
  • Standaard 3 telefoonnummers, kan tot 10 nummers worden uitgebreid.
  • Speciale services, zoals gesprekken doorverbinden, het in de wacht zetten van gesprekken, meerdere mensen in een gesprek toevoegen, pakket advies en nummerherkenning.

Er hoeven geen extra kabels aangelegd te worden om ISDN aan te laten sluiten, misschien binnenshuis indien gewenst. Een grote keuze aan belpakketten, met als startkosten €23,60/maand zijn beschikbaar waar hetzelfde geldt als bij analoge pakketten voor aansluitkosten. Wanneer je tussen pakketten switcht komen de kosten voor een technicus al gauw in de buurt van de €100.

Het verkrijgen van een telefoontoestel

Telefoontoestellen kunnen of gekocht, of gehuurd worden van de telefoonmaatschappij. Op lange termijn is het goedkoper om je eigen toestel te kopen. Bekijk de eerste rekening die je van de aanbieder krijgt goed, het komt voor dat er kosten opstaan, zoals de huur van een telefoon terwijl deze nog niet geleverd is of zelfs niet is besteld.

Telefoonrekeningen

De Rechnung (rekening) wordt maandelijks verstuurd en verteld je de kosten die je de vorige maand hebt gemaakt. Het is mogelijk om een gedetailleerde rekening aan te vragen zonder extra kosten, wel moet je er expliciet om vragen. dit heeft te maken met de Duitse privacy wetgeving. Op een gespecificeerde rekening worden de kosten van de alternatieve aanbieders (gesprek via gesprek), wanneer gebruikt, ook aangeduid.

De rekening moet altijd binnen 14 dagen na de verzenddatum worden betaald om een boete te voorkomen. Vooral bij Deutsche Telekom moet je er snel bij zijn omdat zij de reputatie hebben zonder pardon de verbinding af te sluiten. Je kan een automatische betaling ondertekenen waardoor de rekeningen vanzelf worden afgeschreven van je rekening, zie de pagina over overschrijvingen voor meer details hierover.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: