Artsen, ziekenhuizen & apothekers

Bezoeken, kosten & openingstijden

Artsen, ziekenhuizen & apothekers

In Griekenland is het niet verplicht om bij een arts geregistreerd te zijn en je kunt een arts, tandarts of een specialist zelf kiezen van de goedgekeurde IKA-lijst.

Indien je een specialist moet zien heb je geen verwijzing nodig van je huisarts. Specialisten hebben doorgaans wachtlijsten, maar indien het dringend is kun je meestal betalen om een privé specialist te zien en achteraf maximaal 85 procent van de kosten terugvragen van de IKA. Gratis huisbezoeken van artsen zijn ongebruikelijk, hoewel je er één kunt regelen voor een kleine vergoeding.

Ziekenhuizen

In openbare ziekenhuizen is spoedbehandeling toegankelijk voor alle nationaliteiten en in landelijke gebieden zijn bij ziekenhuizen poliklinieken (yatr’a) aangesloten. Deze zijn doorgaans open van 8 uur ‘s ochtends tot de middag en behandelen minder belangrijke gezondheidsproblemen. Tevens is het vaak gemakkelijker om hier snel spoedbehandeling te verkrijgen dan in een openbaar ziekenhuis.

In de belangrijke steden en op de grotere eilanden zijn ziekenhuizen aanwezig die 24 uur per dag geopend zijn voor noodsituaties. Tevens zijn er in belangrijke steden en in druk bezochte gebieden privé ziekenhuizen en klinieken. Engels sprekende artsen en buitenlandse artsen werken in druk bezochte gebieden en belangrijke steden en adverteren in de lokale pers voor emigranten. In geval van een medische noodsituatie dien je 116 te draaien voor een ambulance.

Apothekers

In Griekenland zijn farmaceuten hoog gekwalificeerd en voor minder belangrijke kwalen kun je een behandeling en medisch advies verkrijgen bij apothekers ( farmak’o). In grotere steden en druk bezochte gebieden spreken farmaceuten vaak Engels.

Apothekers zijn doorgaans ‘s middags of in het weekend geopend, maar vaak is een werkrooster opgehangen in het raamvenster van de apotheker en is deze gepubliceerd in de lokale media, welke tevens aangeeft wat de dichtstbijzijnde apotheker is die geopend is buiten de normale werkuren.

Homeopathische geneesmiddelen zijn wijdverspreid en er zijn homeopathische apothekers in de meeste grote steden.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: