Ziektekostenverzekering

Een introductie in ziektekostenverzekering

Ziektekostenverzekering

Indien je Griekenland bezoekt, er woont of er werkt, is het uiterst riskant om geen ziektekostenverzekering voor je familie te hebben. Indien je onverzekerd of onderverzekerd bent kun je geconfronteerd worden met zeer hoge medische rekeningen.

Wanneer je beslissingen neemt over het type en de omvang van de ziektekostenverzekering, zorg er dan voor dat deze alle huidige en toekomstige gezondheidsvereisten voor je familie dekt voordat je een hoge rekening ontvangt. Een polis van de ziektekostenverzekering dient je voor alle essentiële gezondheidszorg te dekken ongeacht de reden, inclusief ongelukken, bijvoorbeeld sportongelukken, en verwondingen, hetzij deze thuis gebeuren, op je werk of tijdens reizen. Beschouw niets als vanzelfsprekend, en controleer vooraf.

Indien je van plan bent in Griekenland te wonen en bijdraagt aan de Griekse sociale zekerheid, zullen jij en je familie recht hebben op gesubsidieerde of (in bepaalde gevallen) op gratis medische en tandheelkundige behandelingen. Het Griekse nationale gezondheidssysteem wordt uitgevoerd door de Idrima Kinonikon Asfalisseon (IKA).

Wanneer je in Griekenland begint met werken of met pensioen gaat dien je een medisch boekje ( iatrico vivliario) te verkrijgen van je plaatselijke IKA kantoor, welke elke keer moet worden getoond bij het bezoeken van een arts of ziekenhuis. Behandeling door een arts of ziekenhuis is binnen het Griekse systeem gratis, maar je zult 25 procent worden berekend voor de kosten van recepten (gepensioneerden betalen 10 procent).

De meeste buitenlandse inwoners schrijven zich ook in voor een aanvullend ziektekostenfonds die het gedeelte van medische rekeningen vergoedt dat niet door de sociale zekerheid wordt betaald. Inwoners die niet bijdragen aan de sociale zekerheid dienen een privé ziektekostenverzekering te hebben, wat verplicht is voor niet EU-inwoners wanneer zij aanvraag doen voor een visum of verblijfsvergunning. Onthoud dat sommige buitenlandse verzekeringsmaatschappijen niet voldoende dekking bieden om aan Griekse verordeningen te voldoen. Daarom dien je bij een Grieks consulaat in je land van verblijf te controleren wat de noodzakelijke minimale dekking is.

Indien je in een afgelegen gebied van Griekenland woont welke niet wordt gedekt door een lokaal IKA kantoor, zul je de kosten van enig medische behandeling vooruit moeten betalen en deze moeten terugvorderen bij het dichtstbijzijnde IKA kantoor. De terugbetaling zal echter een deel van de kosten zijn (ongeveer 85 procent) en je zult verantwoordelijk zijn voor het overgebleven saldo. Indien je onder deze omstandigheden behandeling ontvangt, is het noodzakelijk om ontvangstbewijzen en documentatie te ontvangen om vergoeding aan te kunnen vragen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: