De nationale gezondheidsdienst

Gezondheidszorg in Griekenland

De nationale gezondheidsdienst

De kwaliteit van de gezondheidszorg en gezondheidszorg faciliteiten in Griekenland laten, hoewel deze aan het verbeteren zijn, veel te wensen over.

In 1983 is in Griekenland een nationale gezondheidsdienst (IKA) geïntroduceerd evenals in veel andere landen in Zuid -Europa. Ondanks dat de medische scholing van hoog niveau is, is de gezondheidszorg één van de slechtste in Europa, voornamelijk wegens te weinig financiering. Openbare ziekenhuizen zijn overspoeld met patiënten, terwijl de normen van hygiëne hoog zijn en ziekenhuisvirussen zelden voorkomen.

Niet verrassend, zijn in Griekenland de gezondheidszorgkosten per inwoner de laagste in de Europese Unie en het land besteedt een relatief klein percentage van haar BNP aan gezondheid. In Griekenland werken openbare en privé geneeskunde naast elkaar en vullen elkaar aan, hoewel in sommige gebieden openbare gezondheidsfaciliteiten beperkt zijn, voornamelijk op de eilanden. Overplaatsingen van provinciale ziekenhuizen en ziekenhuizen op eilanden naar ziekenhuizen in Athene of andere belangrijke ziekenhuizen (bijvoorbeeld het Universitaire Ziekenhuis in Ionnina) zijn gebruikelijk.

Momenteel verbetert de overheid het gezondheidssysteem en een wezenlijke investering (waarvan veel afkomstig is van EU financiering) wordt gebruikt voor de verbetering van bestaande ziekenhuizen, voor de bouw van nieuwe faciliteiten (bijvoorbeeld een groot ziekenhuis op Korfu welke recentelijk is geopend), voor het ontwikkelen van mobiele medische eenheden, voor het installeren van technisch geavanceerde instrumenten en het verbeteren van ongeval en noodfaciliteiten.

Het volksgezondheidssysteem ( IKA) van Griekenland verstrekt gratis of voor weinig kosten gezondheidzorg aan diegenen die bijdragen aan de Griekse sociale zekerheid, plus aan hun families en gepensioneerden (inclusief die van andere EU landen). Leden worden 25 procent berekend van de daadwerkelijke kosten van recepten voor medicijnen, hoewel er hogere kosten zijn voor niet essentiële geneesmiddelen en er tevens wezenlijke bijdragen zijn voor veel diensten, zoals bril, gebit en andere behandelingen. Essentiële gebitsbehandelingen zijn grotendeels gratis.

Indien je niet kwalificeert voor gezondheidszorg onder het volksgezondheidssysteem, is het essentieel om een privé ziektekostenverzekering te hebben. Dit is sowieso aanbevolen indien je dit financieel kunt veroorloven, vanwege de ontoereikendheid van openbare gezondheidszorg diensten en lange wachtlijsten voor afspraken met specialisten en niet dringende operaties in sommige gebieden.

Bezoekers van Griekenland dienen een reis-/ziektekostenverzekering te hebben indien zij niet gedekt zijn door een wederkerige schikking. Onthoud dat de EU gezondheidskaart (oude formulier E-111) de basis medische zorg dekt en het is raadzaam een extra reisverzekering te hebben om eventuele gebeurtenissen te dekken, zoals repatriëring.

Grieken behoren tot de gezondste mensen van de wereld en hebben één van de hoogste levensverwachting in de EU. Het aantal hartkwalen en kankerpatiënten behoort tot één van de laagste in de wereld, wat voor een groot deel te danken is aan hun dieet (dat veel knoflook, olijfolie en rode wijn omvat). Het land heeft echter een hoog percentage aan rook gerelateerde gezondheidsproblemen en het aantal rokers is één van de hoogste in de EU.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: