Banken

Waar kan je je financiën beheren?

Banken

Bankieren in Portugal is enorm veranderd in het laatste decennium. Het aantal banken en filialen is aanzienlijk gestegen, hoewel er tijdens de laatste jaren veel overnames en fusies gebeurd zijn.

Banken in Portugal zijn over het algemeen zeer rendabel. Er zijn 2 grote types banken in Portugal: een clearing bank en een spaarbank (caixas). De grootste bankgroepen zijn Banco Commercial Portuguese (eigenaar van Banco Português do Atlântico), Champalimaud Group (waaronder Banco Totta e Açores en Banco Pinto e Sotto Mayor) en de Espiríto Santo groep (waaronder Banco Espiríto Santo e Comercial de Lisboa). De grootste banken hebben meer dan 80% van het marktaandeel in handen.

Portugal’s grootste kredietinstelling, gerekend volgens totale activa, is Caixa Geral de Depósitos, de spaarbank onder leiding van de staat. Alle banken in Portugal kunnen gevonden worden in de Gouden Gids onder Bancos.

Sinds de revolutie in 1974 en, nog belangrijker, sinds de toetreding tot de EU in 1986, zijn banken in Portugal (over het algemeen) uit de Middeleeuwen gekomen en zijn nu meer efficiënt. Bankieren is veel geautomatiseerd in de laatste jaren, hoewel Portugese banken frustrerend en inefficiënt blijven in vergelijking met banken in andere EU-landen.

Als er menselijke tussenkomst nodig is blijven de Portugese banken heel verouderd, hoewel ze met elektronisch bankieren soms beter zijn dan andere Europese landen, en hun bankautomaten bij de beste van de wereld zijn.

In de laatste jaren werden filialen gesticht in supermarkten en Portugal heeft het meest geavanceerde supermarkt bankennetwerk (Banco Portugese de Atlantico werkt bijvoorbeeld samen met Jeronimo Martin’s detailhandelsketen om Expresso Atlantico filialen te openen in Pingo Doce en Feira Nova supermarkten, en in winkelcentra). Supermarkten vertrouwen op telefonisch bankieren voor persoonlijke diensten. Er zijn geen drive-in banken in Portugal.

Er zijn ook enkele buitenlandse banken die handelen in Portugal, hoewel er minder zijn dan in de meeste Europese landen. Buitenlandse banken zijn aanwezig in Lissabon en sommige in Porto, maar filialen zijn zeldzaam in andere dorpen, hoewel in de laatste jaren buitenlandse banken geopend zijn in de Algarve. Deze bevatten onder andere Barclays, Citibank, Deutsche Bank en Rheinhyp (een grote Duitse hypotheek bank).

De meeste banken zijn open van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 15u (of van 8u30 tot 11u45 en van 13u tot 15u in kleinere dorpen) en zijn gesloten in het weekend en op nationale feestdagen. In Lissabon en sommige vakantieoorden aan de Algarve, zijn sommige banken ’s avonds open om geld te wisselen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: