Inleiding

Een inleiding in geld en belastingen

Inleiding

Hoewel de Portugezen meestal verkiezen om cash (dinheiro de contado) te betalen, in plaats van kredietkaarten of bankkaarten te gebruiken, is het verstandig om toch 1 kredietkaart te hebben als je Portugal bezoekt of er woont (Visa en MasterCard worden over het algemeen wel geaccepteerd).

Zelfs als je kredietkaarten niet graag gebruikt, hebben ze toch hun nut, bijvoorbeeld om een auto te huren zonder voorschot; hotel rekeningen niet op voorhand te moeten betalen (plus gegarandeerde boeking); op elk moment cash geld kunnen afhalen; simpele telefoon- en postbestellingen; betere veiligheid en beveiliging dan cash; en vooral, het gemak. Houd wel in gedacht dat niet alle Portugese zaken kredietkaarten aanvaarden, vooral niet in landelijke of afgelegen gebieden

Rijkdom waarschuwing

Als je van plan bent om in Portugal te wonen moet je er zeker van zijn dat je inkomen voldoende is (en zal blijven) om van te leven, rekening houdend met de devaluatie (als je inkomen niet in euro’s betaald wordt), stijgingen in de kost van leven, en onvoorziene kosten zoals medische rekeningen of andere dingen die je inkomen kunnen reduceren (zoals een crash van de beurs en recessie).

Buitenlanders, vooral gepensioneerden, mogen de kost van het wonen in Portugal niet onderschatten, welke aanzienlijk gestegen is in het laatste decennium (hoewel het buiten de grote steden nog steeds een van de laagste in West-Europa is). Als u van plan bent om permanent in Portugal te wonen, is het belangrijk om professioneel financieel advies te zoeken in verband met Portugese belastingen. Dit zal er (hopelijk) voor zorgen dat je optimaal voordeel krijgt van je huidige belastingstoestand en geen fouten maakt waar je later spijt van zal krijgen.

Fiscaal nummer

Alle buitenlandse inwoners en niet-inwoners met financiële zaken in Portugal moeten een belastingskaart (cartão de contribuinte) en fiscaal nummer (número de identificação fiscal/NIF) verkrijgen. De belastingskaart is nodig om een huis te kunnen kopen in Portugal. Je moet een volledig formulier invullen bij het plaatselijke belastingskantoor in het gebied waar je een huis zal kopen en een kopie van de eerste pagina’s van je paspoort afgeven.

Normaal gezien zal je de eerste maanden een tijdelijk fiscaal nummer gegeven worden en krijg je een permanent na de aankoop van een eigendom. Je fiscaal nummer moet meegedeeld worden bij alle handelingen met de Portugese belastingen, wanneer je eigendomsbelasting betaalt en in verschillende andere transacties. Je kan bijvoorbeeld zonder fiscaal nummer de titel akte van een eigendom niet laten veranderen of geen bankrekening openen in Portugal.

Alle niet-inwoners die reeds een vakantie- of tweede huis bezitten in Portugal moeten een plaatselijke inwoner (van eender welke nationaliteit) als hun fiscaal verantwoordelijke aanstellen. Deze zal alle communicatie van de Portugese belastingen ontvangen. Je kan er ook voor zorgen dat je fiscaal verantwoordelijke je bankafschriften ontvangt, ervoor zorgt dat je bank je uitstaande betalingen doet (bijvoorbeeld voor nutsvoorzieningen en eigendomsbelastingen, en dat je voldoende fondsen hebt om ze te betalen. Als je een woning in Portugal huurt via een Portugees bedrijf kan het zijn dat zij deze diensten verlenen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: