Rekeningen

Hoe een bankrekening openen in Portugal?

Rekeningen

Hoewel het mogelijk is voor de meeste niet-inwonende eigenaars om de meeste bankzaken te regelen via hun buitenlandse rekening met een bankkaart, kredietkaart en cheques, heb je nog steeds een Portugese rekening (conta bancária) nodig om je Portugese nutsvoorzieningen en belastingen (welke best betaald worden door onmiddellijke overschrijving) te betalen.

Als je een vakantiewoning hebt in Portugal, kan je al je correspondentie (bijvoorbeeld chequeboekjes, bankafschriften, betalingsadvies, etc.) naar een buitenlands adres laten sturen. Sinds de toetreding van Portugal tot de EU op 1 januari 1993, zijn de regels voor zowel inwoners als niet-inwonende EU-burgers identiek.

Het is best om een Portugese rekening persoonlijk te openen, in plaats van het te doen vanuit het buitenland. Vraag aan je vrienden, buren of collega’s naar aanbevelingen en ga gewoon naar de bank van je keuze en stel jezelf voor. Je moet ten minste 18 jaar zijn en een bewijs van identiteit (bijvoorbeeld een paspoort) voorleggen, je adres in Portugal en je fiscaal nummer.

Als je een rekening wil openen bij een Portugese bank terwijl je in het buitenland bent, moet je eerst een aanvraagformulier verkrijgen, wat beschikbaar is bij buitenlandse filialen van Portugese banken of direct van Portugese banken in Portugal. Je moet een filiaal kiezen van de lijst die je wordt voorgelegd, wat best dicht bij je woonplaats in Portugal zal zijn. Als je een rekening opent via post, zal je een referentie moeten voorleggen van je huidige bank. Er kan een minimum storting gevraagd worden, van bijvoorbeeld €250, om een rekening te openen.

Het is niet verstandig om je bankrekening in het buitenland, tenzij je zeker bent dat je ze niet meer nodig hebt in de toekomst. Zelfs wanneer je een inwoner bent in Portugal, is het goedkoper om geld op de rekening te laten staan in een land dat je regelmatig bezoekt, in plaats van een commissie te betalen om euro’s te wisselen. Vele buitenlanders die in Portugal wonen hebben ten minste 2 zichtrekeningen, een buitenlandse rekening voor grote en internationale transacties en een plaatselijke rekening voor de dagelijkse Portugese betalingen.

Cheques

Het is in Portugal strafbaar om een ongedekte cheque uit te schrijven (bijvoorbeeld een cheque schrijven zonder voldoende geld op je rekening te hebben), waardoor je voor fraude kan aangeklaagd worden. Je zal ook 20% van het bedrag op de cheque moeten betalen aan intrest en kosten, en je kan op de zwarte lijst geplaatste worden door de Banco de Portugal en cheques geweigerd worden in de toekomst.

In het verleden, was de datum op een cheque irrelevant en gedateerde cheques konden op elk moment uitbetaald worden. Door een nieuwe wet moeten banken nu echter de datum respecteren en mogen geen gedateerde cheques uitbetalen (of proberen uitbetalen). Als je een cheque betaalt in je Portugese rekening die getrokken is op een buitenlandse bank, kan die onmiddellijk gecrediteerd worden maar het kan wel 3 of 4 weken duren om die te dekken. Ondertussen kunnen de kosten (juros) hoog oplopen als je een ongedekte cheque laat trekken.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: