Inkomstenbelasting

Een inleiding in de inkomstenbelasting in Portugal

Inkomstenbelasting

Persoonlijke inkomstenbelasting (Imposto sobre o Rendimento das Pessoas Singulares/IRS) in Portugal ligt onder het EU-gemiddelde, hoewel het de laatste jaren enorm is gestegen, en wanneer de sociale verzekeringsbelastingen inbegrepen zijn is het vergelijkbaar met de rest van de EU.

Belgen, Nederlanders en inwoners van Scandinavië zullen de Portugese inkomstenbelasting laag vinden, terwijl de meeste andere West-Europeanen ongeveer hetzelfde betalen of soms zelfs een beetje meer. De Portugese inkomstenbelasting betalen kan voordelig zijn, want er zijn meer vrijstellingen voor sommige mensen dan er zijn in andere landen. Als je in staat bent om het land te kiezen waar je belastingen betaalt, is het best om advies in te winnen van een internationaal belastingsexpert.

Portugal heeft een pay-as-you-earn (PAYE) systeem voor inkomstenbelasting , waar de belastingen van de werknemer worden afgehouden door hun werkgever, en ze niet verantwoordelijk zijn voor de betaling van hun eigen belasting. Bij niet-inwoners wordt een belasting van hun Portugese inkomen afgehouden aan een vast tarief van 25%.

Een man en vrouw en hun afhankelijke kinderen worden samen belast als familie en 1 enkele belastingsteruggave word gegeven. Als het op de belastingen aankomt worden de volgende categorieën gezien als afhankelijk; alle kinderen jonger dan 18 jaar; kinderen van 18 tot 24 jaar die geen inkomen ontvangen boven het minimum inkomen, als ze in dat jaar geregistreerd zijn in het 11de jaar school; kinderen die niet kunnen werken; en minderjarigen jonger dan 18 die geen inkomen ontvangen.

Naar Portugal (of een ander land) verhuizen biedt vaak mogelijkheden voor juridische ‘voordelige belastingsplanning'. Om er het meeste uit te halen is het best om belastingsadvies te vragen voor je naar Portugal komt, want er zijn meestal een aantal dingen die je op voorhand kan doen om je aansprakelijkheid te verminderen, zowel in Portugal als het buitenland.

Wees er zeker van dat je een belastingsadviseur raadpleegt die vertrouwd is met het Portugese belastingssysteem en dat van je huidige verblijfland. Je kan bijvoorbeeld in staat zijn om belastingen op een zaak in het buitenland te betalen als je woont in Portugal en je domicilie er hebt voor je verkoopt. Aan de andere kant, als je een buitenlandse woning verkoopt na je hoofdverblijfplaats in Portugal te registreren, wordt het een 2de woning en dan kan het zijn dat je vermogenswinstbelasting moet betalen in het buitenland (dit is een ingewikkeld onderwerp en je zal advies van een expert nodig hebben). Je informeert best de belastingsautoriteiten in je vorige verblijfsland dat je permanent in Portugal gaat wonen.

Belastingsontduiking is illegaal en een misdrijf in Portugal, waarvoor overtreders een zware boete kunnen krijgen of zelfs een gevangenisstraf. Aan de andere kant, belastingsontwijking, bijvoorbeeld zo weinig mogelijk belastingen betalen (door achterpoortjes in de belastingwetten te gebruiken) is iets helemaal anders.

Hoewel Portugese belastingsinspecteurs maar een klein aantal inspecties doen, focussen ze zich op die zaken waar belastingsfraude het meeste voorkomt, zoals bij zelfstandigen. Houd er rekening mee dat nieuwe wetgeving werd geïntroduceerd om fraude aan te pakken en het is nu moeilijker voor ‘fiscale nomaden’ om Portugese belastingen te vermijden. Offshore bedrijven werden hoofdzakelijk aangepakt en het is nu moeilijker voor hen om geen belastingen te betalen.

Het Portugese belastingsysteem werd in 1989 vernieuwd, daarvoor waren belastingen relatief laag en vele mensen konden de belastingen vermijden. In het verleden was er de neiging van belastingskantoren (finanças) om buitenlanders in Portugal te vermijden, hoewel de tijden veranderen en ze in de laatste jaren hoofddoelwitten geworden zijn.

De belastingsautoriteiten kunnen buitenlandse bankrekeningen van EU-inwoners in Portugal en het buitenland onderzoeken, en belastinginformatie delen met andere EU-regeringen. Noteer dat het Portugese belastingssysteem momenteel word aangepast en de informatie in deze sectie correct was toen ze geschreven werd (2002). Het is daarom aan te raden om nieuwe informatie in te winnen bij een expert voor je financiële risico’s neemt als het op belastingen aankomt.

Informatie over het Portugese belastingssysteem is beschikbaar bij belastingskantoren in grote dorpen en steden, en op de website van het Ministerie van Financiën, waar je documenten en belastingsformulieren kan downloaden (www.dgci.min-finanzas.pt ). Je kan ook je belastingen online invullen. Merk op dat de informatie op de website in andere talen beperkt is.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: