Inkomstenbelasting aangifte

Invullen en betaling

Inkomstenbelasting aangifte

Het belastingjaar in Portugal is hetzelfde als het kalenderjaar en inwoners krijgen een aangifte toegestuurd om in te vullen in het begin van het jaar.

Het standaard formulier (modelo IRS1) wordt aangevuld door een aantal speciale formulieren om verscheidene inkomsten aan te geven (annexes). Inwoners met enkel een inkomen van tewerkstelling (categorie A) en pensioenen (categorie H) moeten de jaarlijkse aangifte tussen 1 februari en 15 maart invullen. Alle andere inwoners moeten het invullen tussen 16 maart en 30 april.

Als een niet-inwoner inkomsten heeft van huur of meerwaarde van een eigendom, moet die ook een formulier invullen tegen 30 april. Als je belastingen moet betalen, zal je 4 tot 8 weken later een rekening krijgen, welke binnen de 30 dagen moet betaald worden.

Alle belastingen moeten normaal gezien betaald zijn tegen 31 mei en overbetalingen worden tegen 31 augustus terugbetaald. Als een terugbetaling nodig is zal het automatisch gestort worden op de rekening die op je belastingformulier staat. Buitenlandse inwoners moeten soms een kopie van hun IRS belastingaangifte voorzien als ze hun verblijfsvergunning (residência) hernieuwen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: