Stap 1 - Ondernemen op de beurs

Het 7 - stappenplan voor beleggers

Stap 1 - Ondernemen op de beurs

Wat uw doelstellingen voor uw vermogen ook mogen zijn, één beslissing zal nooit verkeerd voor u uitpakken. Het opstellen van een eigen zevenstappenplan dwingt u vooraf stil te staan bij een aantal kernwaarden van het beleggen en geeft u vervolgens houvast gedurende het beleggen op de beurs.

Ik heb zowel startende al ervaren beleggers hun voordeel zien doen met deze werkwijze en ook vorige week, tijdens mijn seminar in Madrid, heb ik het zevenstappenplan uitvoerig behandeld.

Het maken van een zevenstappenplan hoeft geen tijdrovende klus te zijn, vaak volstaat één A4’tje, ja zelfs met de normale lettergrootte 12. Het is belangrijk om uw plan daadwerkelijk uit te schrijven, ook al denkt u het ‘antwoord’ direct te weten. Ziet u het maar als een verkort ondernemingsplan. Of u nu uiteindelijk actief of passief gaat beleggen, in beide scenario’s bent u een ondernemer die met (uw eigen) vermogen gaat beleggen. En voor een startende ondernemer is het opstellen van enkel één A4-tje toch niet te veel gevraagd?! De komende weken zal ik in mijn columns elke stap toelichten, zodat u zelf aan uw plan kunt werken.

Deze keer stap 1: Bepaal een rendementsdoelstelling

Heeft u een rendementsdoelstelling voor uw vermogen? Het zal voor u geen verassing zijn dat rendement en risico direct met elkaar samengaan. Ook zal het formuleren van een rendementsdoelstelling u helpen bij het bepalen van de te gebruiken beleggingsproducten. Uiteraard moet u referentiemateriaal hebben om tot een passende rendementsdoelstelling te komen. Over periodes van 20 jaar is van 1920 tot 2010 het bruto rendement van aandelen gemiddeld ongeveer 8% per jaar geweest. U moet rekening houden met onder andere belastingen, inflatie en beleggingskosten. Het netto rendement bedroeg in de genoemde perioden ongeveer 4%. Per tijdsvak van 20 jaar was de beste periode qua netto rendement 8,4% per jaar (1948 tot 1968) en de slechtste -2% per jaar (1961-1981).

Vanzelfsprekend komt de uitwerking van uw doelstelling in de volgende stappen aan bod. Voor stap 1 moet u zich enkel concentreren op het gewenste jaarrendement, eventueel gecorrigeerd met de kosten voor uw persoonlijke situatie (zoals belastingen).Wilt u assistentie bij het opstellen en vastleggen van stap 1? Aarzelt u dan niet om contact met mij op te nemen. Vanuit het Alex Beleggerscentrum sta ik elke beursdag in contact met zowel startende als ervaren beleggers. Ook als u op de hoogte wilt blijven van mijn seminars bij u in de buurt, laat het mij weten.

Ingediend door: Kaspar Huijsman, directeur van Alex Spanje & Portugal - www.alexspanje.com 

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: