Stap 6 - Bepaal vooraf uw verkoopmomenten

Het 7 - stappenplan voor beleggers

Stap 6 - Bepaal vooraf uw verkoopmomenten

In het 7 - stappenplan voor beleggers leg ik u per stap uit hoe u succesvol kunt ondernemen op de beurs. Voor zowel ervaren als startende particuliere beleggers blijkt dat een duidelijk omschreven ondernemingsplan bijdraagt aan een succesvol resultaat. Deze keer stap 6.

Mijn gouden tip is: koop nooit meer een aandeel (of sprinter, obligatie of elk ander beleggingsproduct) zonder vooraf nagedacht te hebben over het uitstapmoment. Door hier vooraf bij stil te staan, heeft u houvast voor de toekomst en voorkomt u emotionele acties. Maar nog belangrijker dan het bepalen van het uitstapmoment is de discipline om hier ook daadwerkelijk naar te handelen. Gelukkig heeft u bij Alex veel mogelijkheden om tegelijk met uw aankoop direct uw gewenste verkoop te plannen. Ik zal u drie voorbeelden geven.

1. Verkoopmoment bepalen via de Technische Analyse Net zoals u de vorige keer met behulp van de Technische Analyse, bijvoorbeeld het Moving Average, uw instapmoment heeft bepaald, kunt op die manier ook uw uitstapmoment bepalen. Dus uitstappen als de koers van het aandeel onder het Moving Average komt. Maar uiteraard kunt u zelf ook andere indicatoren gebruiken

2. Verkoopmoment bepalen via het kopen van een put en/of het verkopen van een call Zoals u weet is een put-optie een verkooprecht en een call-optie een kooprecht. U kunt dit nog een keer nalezen op www.alexspanje.com  onder het tabje Leren Beleggen. Als u een put-optie tegelijk met uw aandelen koopt, heeft u de zekerheid om uw aandelen tot en met de expiratiedatum voor de uitoefenprijs te mogen verkopen. U beperkt daarmee uw neerwaartse risico, tegen betaling van de optiepremie. Daarmee heeft u dus bij het aangaan van uw positie een minimaal verkoopniveau verworven.

Door het verkopen (schrijven) van een calloptie op de aandelen die u in uw bezit heeft, gaat u de verplichting aan uw stukken te moeten leveren tot en met de expiratiedatum voor de overeengekomen uitoefenprijs. In ruil voor de ontvangen optiepremie, gaat u de verplichting aan uw stukken te moeten verkopen.

3. Verkoopmoment bepalen via conditionele orders Een andere mogelijkheid die u heeft is het werken met conditionele orders. Stelt u zich eens voor: terwijl u oliebollen bakt, op de golfbaan loopt of een siësta houdt, blijft u actief aan het beleggen zonder tijd te besteden aan de soms hectische beursontwikkelingen. Wel moet u vooraf even de tijd nemen om uw doelstelling per positie te bepalen en vast te leggen.

Stel, u heeft vastgesteld op -10% uw verlies te nemen en bij +20% de winst te nemen. U kunt dan met een bracket-limiet de koers van uw aandeel automatisch laten monitoren. Komt de koers buiten uw bandbreedte, dan wordt u verkooporder automatisch naar de beurs verzonden.

alex spanje

Hoe legt u uw verkoopmoment vast?

Zoals bij elke stap van het stappenplan, moet iedereen zelf zijn keuze maken. Volgt u de beurs intensief of zijn er ook perioden dat u minder tijd aan uw beleggingen besteed? Neemt u het allemaal mee in uw beslissing.

 Uiteraard kunt u altijd nog tussentijds uw koers bijstellen, ik zal daar de volgende keer over schrijven bij stap 7. Ook zal ik dan stil staan bij het evalueren van uw transacties. Wilt u begeleiding bij het maken en uitvoeren van uw eigen stappenplan, neem dan contact met mij op. Vanuit het Alex Beleggerscentrum sta ik elke beursdag in contact met zowel startende als ervaren beleggers. Ook als u op de hoogte wilt blijven van mijn seminars bij u in de buurt, laat het mij weten.

Ingediend door: Kaspar Huijsman, directeur van Alex Spanje & Portugal - www.alexspanje.com 

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: