Stap 4 - Selecteer uw beleggingen volgens vaste criteria

Het 7- stappenplan voor beleggers

Stap 4 - Selecteer uw beleggingen volgens vaste criteria

In stap 3 van het 7- stappenplan voor beleggers heb ik u de vorige keer een schema laten maken om vast te leggen met welke beleggingsproducten u gaat werken om uw weg (stap 2) naar uw rendementsdoelstelling (stap 1) te bewandelen. Uiteraard zullen de uitkomsten tot nu toe per persoon verschillen. 

Stel, u heeft bepaald dat u uw rendement wilt halen uit aandelen. Op basis van de fundamentele analyse kunt u een aantal aandelen selecteren dat voldoet aan uw criteria. Want om u in alle aandelen ter wereld te verdiepen, lijkt me wat te veel van het goede, ik doe het in ieder geval niet. Ook al zou u dat doen, u moet het ook nog bijhouden, want de economie staat misschien stil, maar de aandelen niet.

Selectiecriteria

De selectiecriteria kunt u zelf bepalen, bijvoorbeeld:

- Aandelen met een verwacht dividendrendement van 5%.
- Aandelen met een koers/winstverhouding kleiner dan 10.
- Aandelen uit verschillende sectoren. In plaats van alleen aandelen uit de bank- en technologiesector te
kiezen, kunt u ook kiezen om de voedingssector of industriesector vertegenwoordigd te laten zijn. Uiteraard om uw risico’s te spreiden.
- Aandelen uit verschillende landen. Kiest u om alleen binnen de AEX en AMX te beleggen, of ook op andere beurzen?

In de eerdere columns over de fundamentele analyse heb ik uitgebreid stilgestaan bij het fundamenteel analyseren van uw aandelen. U kunt deze nog eens rustig nalezen op onze website www.alexspanje.com  onder het tabje ‘Leren Beleggen’.

Watchlist

Uw selectie van aandelen kunt u binnen de Alex-applicaties gemakkelijk volgen via uw eigen ‘watch list’, hieronder ziet u een voorbeeld. In één overzicht ziet u de koersen en overige informatie van de aandelen die u op het oog heeft, zonder de koersen elke keer te hoeven zoeken. In deze watch list kunt u per fonds uw eigen aantekeningen maken.

Door deze voorselectie te maken, houdt u het beleggen voor u zelf overzichtelijk en kunt u uw tijd gerichter besteden aan uw mandje potentiële beleggingen. En zo uw fundamentele huiswerk voor een beperkt aantal fondsen in orde maken.

Volgende keer zal ik bij stap 5 bespreken hoe u het moment kunt bepalen om in actie te komen vanuit uw selectie. Zorg dat u een watch list met voor u interessante aandelen heeft vastgesteld en gevolgd.

November 2011
Informatie in deze column is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies.

Ingediend door: Kaspar Huijsman, directeur van Alex Spanje & Portugal - www.alexspanje.com 

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: