Stap 5 - De timing van het instapmoment

Het 7 - stappenplan voor beleggers

Stap 5 - De timing van het instapmoment

Het resultaat van uw eerste vier stappen is een ondernemingsplan van waarschijnlijk niet meer dan een half A4-tje met daarbij een (digitale) watchlist van obligaties, aandelen, derivaten of andere beleggingsproducten die voldoen aan uw eigen voorwaarden.

Oftewel, die u naar uw rendementsdoelstelling leiden (stap 1) binnen een tijdspad en via een route die u past (stap 2). U heeft daarbij een wereld aan mogelijkheden om in te beleggen (stap 3), houd het voor uzelf overzichtelijk door gericht een selectie te volgen via de watchlist (stap 4). Uiteindelijk wordt uw gerealiseerde rendement bepaald door het verschil in de verkoopprijs en de aankoopprijs. Deze momenten zijn dus cruciaal voor u. Deze keer bespreek ik het instapmoment, de volgende keer het uitstapmoment.

Technische Analyse

Als u bijvoorbeeld een aantal aandelen in uw watchlist heeft opgenomen, kunt u zich met de Technische Analyse een beeld gaan vormen over uw mogelijkheden met het fonds. De Technische Analyse heb ik in eerdere columns behandeld. U kunt dit nog een keer nalezen op www.alexspanje.com  onder het tabje ´Leren Beleggen´. Hoewel de Technische Analyse natuurlijk geen uitspraken kan doen over het toekomstige koersverloop, kunt u er wel degelijk nuttige informatie uit halen. Stel, u heeft het aandeel Unilever (UN) opgenomen in uw watchlist. U kunt dan kiezen om dit aandeel direct te kopen en op basis van uw vertrouwen in het fonds uw rendement proberen te behalen. Een andere manier is met uw eigen Technische Analyse momenten vast te stellen waarop u in actie wilt komen.

Welk moment kiest u?

In de volgende grafiek van ultimo 2010 tot heden (12 december 2011) ziet u het verloop van het aandeel UN met daarin de perioden dat het aandeel de stijgingen en dalingen kende. U kunt deze informatie op verschillende manieren gebruiken om tot uw instapmoment te komen. Wil u tot een duidelijke bodem wachten om in te stappen, of bepaalt u zelf op basis van de hogere toppen en bodems uw instapmoment? Of zelfs als u niet wilt wachten op een (mogelijke) daling en direct wilt instappen, dan kunt u ervoor kiezen om niet uw totaal geplande aantal aandelen direct te kopen, maar bijvoorbeeld de helft. U kunt een daling dan alsnog gebruiken om een tweede tranche op een lager niveau bij te kopen.

Moving Average

Een veel gebruikte manier om u instapmoment te bepalen is via het Moving Average, met de bijbehorende signalen . In de onderstaande grafiek ziet u het Moving Average (gele lijn) bij de koers (blauwe lijn) weergegeven, met daarbij de pijlen/signalen bij de momenten die voor u interessant zijn. De groene pijlen geven aan dat de onderliggende waarde sterker wordt dan de trend. Kijkt u maar eens naar de grafiek en trek uw conclusie. Zorg dat u voor de volgende keer de Technische Analyse op de fondsen uit uw watchlist heeft toegepast en uw eigen instapmomenten heeft bepaald. Wilt u daar begeleiding bij, neem dan contact met mij op. Vanuit het Alex Beleggerscentrum sta ik elke beursdag in contact met zowel startende als ervaren beleggers. Ook als u op de hoogte wilt blijven van mijn seminars bij u in de buurt, laat het mij weten

Ingediend door: Kaspar Huijsman, directeur van Alex Spanje & Portugal - www.alexspanje.com 

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: