Stap 3 - Bepaal uw beleggingsinstrumenten

Het 7- stappenplan voor beleggers

Stap 3 - Bepaal uw beleggingsinstrumenten

Gisteren (9 november) was Sem van Berkel op het Alex Beleggerscentrum in Marbella voor een open sessie met Alex-beleggers. Hoewel we veel over de huidige economische situatie en de invloed hiervan op de beurs hebben gesproken, was iedereen het over eens dat uw strategie en discipline uiteindelijk uw resultaten bepalen. Reden te meer om snel verder te gaan met stap 3 van het zevenstappenplan voor beleggers!

Met uw rendementsdoelstelling (stap 1) en uw route hiernaar toe (stap 2) bepaalt u in stap 3 de beleggingsinstrumenten die u daarvoor gaat hanteren.

Eindelijk beleggen!

Voor de meeste mensen zal het kiezen van de instrumenten en de bijbehorende aandelen gezien worden als het echte begin van het beleggen. Maar de volgorde van het zevenstappenplan is niet willekeurig gekozen. Zonder tot in detail nagedacht te hebben over uw rendementsdoelstelling en de weg hiernaar toe, kan het kopen van een aandeel, tracker, optie of obligatie mogelijk tot ongewenste verrassingen leiden. Dit kan zelfs als u denkt ‘op safe te spelen’ met een tracker op de AEX of een aandeel Koninklijke Olie, want de koersontwikkelingen kunnen sterk afwijken van uw doelstellingen.

Alex Spanje

Over de verschillende beleggingsinstrumenten heb ik in eerdere columns uitgebreid geschreven, u kunt ze op www.alexspanje.com  onder het tabje ‘Leren Beleggen’ nog eens rustig nalezen. Aandelen, Opties, Sprinters, Obligaties, hoe meer u van alle beleggingsmogelijkheden afweet, hoe beter u tot een voor u passende selectie kunt komen.

Maximale winst in kaart, maximaal verlies ook?

Kiest u bijvoorbeeld middels een Sprinter versneld mee te lopen met een koersontwikkeling, dan zou het zo maar kunnen dat u met een beperkte investering tot uw gewenste jaarrendement komt. Maar het mag duidelijk zijn dat uw risico voor een verlies daarmee ook groter wordt. Past dit verlies nog in uw koers naar uw rendement, of komt u met enkel deze positie in een bijna uitzichtloze situatie? Heeft u bij stap 2 gekozen om een geleidelijke vermogensgroei na te streven, zonder uitschieters, dan is een sprinter voor u misschien niet de beste keuze.

Verkoopt (schrijft) u een putoptie, dan kan u dat de levering met korting van de door u gewenste aandelen betekenen. U krijgt de premie voor het aangaan van deze verplichting en u kunt een aankoopprijs bepalen die onder de dan geldende koers ligt. Maar u heeft met deze constructie wel een groot risico, namelijk de afname van een aandeel tegen een vaste prijs, terwijl het aandeel een waarde van 0 euro kan krijgen.

Het opzetten van constructies met een groot winstpotentieel krijgt van startende beleggers vaak de meeste aandacht. Maar een meer bescheiden rendementsdoelstelling met een verantwoord risico kan u helpen om tegenwind op de beurs te doorstaan. En uw gewenste rendement uiteindelijk te halen!

Welke beleggingsinstrumenten kiest u?

Stap 3 kunt u concretiseren door in een eenvoudig schema aan te geven welke instrumenten u gaat gebruiken bij het beleggen te komen en welke niet, bijvoorbeeld:

Alex Spanje

De volgende keer zal ik u bij stap 4 uitleggen hoe u tot een selectie van aandelen kunt komen. Zorgt u dat u de columns over de verschillende beleggingsinstrumenten nog eens gelezen heeft en de bovenstaande tabel heeft ingevuld.

Ingediend door: Kaspar Huijsman, directeur van Alex Spanje & Portugal - www.alexspanje.com 

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: