De arbeidsmarkt

Jouw kansen op het vinden van een baan in Spanje

De arbeidsmarkt

Met een werkloosheid van 26% in 2013, is er in Spanje een grote concurrentie voor banen. Vele Spanjaarden vinden het zoeken van werk frustrerend en moeilijk. De zoektocht naar een baan kan makkelijk 6 maanden duren.

De grote steden zullen zonder twijfel de meeste kansen bieden voor buitenlanders opzoek naar werk in Spanje.

Helaas kan je als buitenlander in sommige branches en bij sommige werkgevers in het nadeel zijn door de strikte regels met betrekking tot het aannemen van buitenlanders in Spaanse bedrijven. Het komt in Spanje ook vaak voor dat mensen worden aangenomen door hun connecties en niet door hun kwaliteiten.  

Spreek je niet goed Spaans, dan zijn je kansen op het vinden van een baan enigzins beperkt. Uitzonderingen hier zijn banen in de export-industrie , het toerisme of als taalleraar.
Als je op zoek bent naar werk in Cataluña is het belangrijk dat je het catalaanse dialect ten minste verstaat. Het leren van de Spaanse taal zal erg waardevol blijken in je zoektocht naar een baan; het zal helpen in de smaak te vallen bij potentiele werkgevers en het zal zeker je kansen en mogelijkheden vergroten.   

Er zijn echter wel wat sectoren die wel constant opzoek zijn naar bekwamen buitenlanders. Vakkundige werknemers, ingenieurs en medewerkers in de financiele sector zijn momenteel in trek. Verder zijn er ook veel mogelijkheden voor het lesgeven in vreemde talen zoals engels. 

Door de economische omstandigheden en de hoge werkeloosheid in Spanje is het raadzaam om een baan te zoeken voordat u emigreert. 

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: