Werkvergunningen in Spanje

Hoe en wanneer deze aan te vragen

Werkvergunningen in Spanje

Voordat een Spaans bedrijf een persoon van buiten de EU aan kan nemen, moet het bedrijf kunnen aantonen die persoon een bepaalde reeks vaardigheden bezit die noodzakelijk zijn voor de functie, en dat er geen geschikte kandidaat uit de EU kan worden gevonden.

Sinds 2006 hoeven burgers van de EU geen werkvergunning te hebben om in Spanje te kunnen werken. Als je naar Spanje gaat om te werken hoef je je alleen in te schrijven bij het arbeidsbureau waarna je 90 dagen hebt om een baan te vinden. Als je binnen die tijd niet succesvol bent in het vinden van een baan, kun je jezelf nogmaals registreren. Wanneer je een baan hebt gevonden heb je een certificaat van je werkgever nodig om een verblijfsvergunning aan te vragen. 

Alle niet EU-burgers hebben zowel een werk- als een verblijfsvergunning nodig, voor welke tegelijkertijd een aanvraag ingediend kan worden. Het soort vergunning dat vereist is, hangt af van het soort werk dat je gaat doen.

De volgende vergunningen zijn de meest voorkomende in Spanje:

• Type A – Deze tijdelijke werkvergunning wordt verstrekt voor werk met een bepaalde tijdsduur, zoals een baan in de bouw, installatie van industriële machines, enz.

Type B – Voor mensen die een specifieke baan aangeboden hebben gekregen in een bepaalde locatie.  Later kun je dan een vergunning aanvragen om ook andere activiteiten in andere delen van het land te mogen uitvoeren (Type C).  

Type T – Deze worden verstrekt aan mensen die korte termijn contracten hebben zoals bijvoorbeeld een consulent.

Type D – Deze vergunning is tevens ook een verblijfsvergunning en is nodig voor personen die hun eigen bedrijf willen beginnen. In eerste instantie wordt deze verstrekt voor een bepaalde activiteit in een bepaald gebied. Bij verlenging kan deze vergunning worden uitgebreid naar een vergunning voor elke activiteit in het gehele land.

Voor een meer gedetailleerde uitleg van de noodzakelijke documenten om een werkvergunning te verkrijgen, raden we aan om contact op te nemen met de Spaanse ambassade of het consulaat in uw eigen land. Het is raadzaam om een adviseur of advocaat in dienst te nemen om je bij de procedure te helpen. Hou er rekening mee dat het goedkeuringsproces tussen de 2 en 6 maanden kan duren.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: