Werken in Spanje

Contracten, werkuren en vakanties

Werken in Spanje

De kosten van het levensonderhoud in Spanje liggen ver onder het Europese gemiddelde, in het bijzonder buiten Madrid en Barcelona. Salarissen in Spanje zijn echter ook heel laag in vergelijking met andere EU landen.

Het minimum maandsalaris van een fulltime baan ligt momenteel rond de € 750. Salarissen zijn uiteraard afhankelijk van de industrie en van de functie van de kandidaat maar het huidige gemiddelde maandsalaris in Spanje is momenteel € 2.500 .

Arbeidsovereenkomsten

In Spanje zijn er veel verschillende soorten arbeidsovereenkomsten. De volgende arbeidsovereenkomsten zijn de meest voorkomende.

Vaste contracten (Contratos indefinidos) zijn van toepassing op elke positie zonder vastgestelde einddatum. Werknemers hebben meer zekerheid met dit contract. 

Tijdelijke contracten (Contratos fijos) zijn er voor posities waarvan de duur is vastgesteld. Dit kan zijn doordat het tijdelijk, contract gebonden werk is of om bijvoorbeeld iemand met zwangerschapsverlof te vervangen. Dit contract kan niet langer dan drie jaar duren.

Zodra u baan heeft gevonden en het contract door beide kanten is ondertekend, moet het worden doorgestuurd naar het arbeidsbureau. Zij zullen een kopie van het contract opslaan.

Wanneer u een proeftijd moet doorlopen aan het begin van uw carrière, moet de duur en de bijbehorende voorwaarden worden vermeld in het contract. 

Werkuren

Volgens de Spaanse wet mogen werknemers niet meer dan gemiddeld 40 uur per week werken. Een werkdag mag niet meer dan 9 uur bevatten en voor werknemers onder de 18 is het beperkt tot maximaal 8 uur per dag.    

Traditioneel zijn de werkdagen in Spanje verdeeld in twee helften, van 10:00-14:00 uur in de ochtend en van 16:00-19:00 uur in de avond. De kantoor uren gaan echter wel steeds meer lijken op die van veel andere landen. Kantoren zijn nu steeds vaker geopend tussen 9:00 en 16:00 en de Spaanse Siestas met de lange lunchpauzes behoren meer en meer tot het verleden.

The meerderheid van de Spaanse bevolking nemen hun jaarlijkse vakanties in Augustus. Tijdens deze maand passen veel bedrijven hun werkuren aan naar Jornada Intensiva van 8:00 tot 15:00

Overwerken

Als er wordt verwacht dat een werknemer overuren maakt, moet dat van te voren worden vermeld in het contract. Ook moeten er afspraken zijn vastgesteld over de hoogte van de loon of de extra vrije dagen in ruil voor de overuren.  

Het is wettelijk bepaald dat een werknemer maar maximaal 80 uur mag overwerken gedurende een jaar. 

Vakanties

In Spanje hebben full time werknemers recht op minimaal 22 betaalde vakantie dagen. Dit verlof moet verplicht worden opgenomen en mag niet worden vervangen door een betaling.

Behalve vakantiedagen heeft Spanje ook 14 officiële nationale en lokale feestdagen die niet worden doorbetaald.  

Daarnaast kunnen in Spanje voor speciale gelegenheden ook nog vrije dagen worden aangevraagd. In het geval van een huwelijk kunnen bijvoorbeeld nog 15 extra dagen worden vrij genomen en met verhuizen is 1 extra dag toegestaan. 

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: